Tu mai stii ce marime porti la haine?


Ultimul update: Duminica 26 August 2012 17:27
Data publicarii: Luni 23 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Debandada in magazinele de confectii din Romania care nu au trecut inca la un standard unic al marimilor, iar acest lucru ii bulverseaza pur si simplu pe cumparatori.

Putini romani mai stiu exact ce poarta, daca sa isi ia o haina dupa numerele din vremea lui Ceausescu, sau una dupa numerele practicate in occident.

Acum daca vrei sa cumperi un articol vestimentar pentru copii ai de ales intre cel putin trei standarde de marimi: in functie de inaltime, de greutate sau de varsta. Iar daca vorbim si de producatori diferiti, lucrurile se complica si mai tare.

Cu alte cuvinte daca pe eticheta unei bluze apare informatia: varsta de 3 luni echivalentul a 60 de cm, e foarte posibil ca pe alta sa scrie ca pentru 6 luni echivalentul este de 68 de centrimetri.

Si la adulti aceeasi problema: pe etichete gasim atat marimea M cat si 40 de pilda. Trebuia sa stiti insa ca situatia ar putea avea o rezolvare: un standard unic la nivel national sau chiar european la care se lucreaza acum.

Ultimul studiu pentru determinarea dimensiunilor antropometrice a fost facut acum 30 de ani. De atunci cei din firmele de confectii au avut de ales: ori si-au schimbat tiparele ori au lucrat pe masurile vechi, in conditiile in care conformatia romanilor s-a schimbat constant.

Pe langa faptul ca cei din tanara generatie sunt mai inalti ca parintii si bunicii lor sa nu neglijam faptul ca multi copilasi sufera de obezitate.

Specialistii vor decide care sunt noile masuri cu ajutorul unui scanner tri-dimensional. Programul a inceput deja la Cluj.

Tags: imbracaminte,

VIDEO PROTVPLUS.RO