CURSE ANULATE astazi pe Otopeni si Baneasa!

Dată publicare: 21-04-2010 00:00
Dată actualizare: 23-09-2012 19:11


Daca aveti bilet la o cursa catre Paris, Londra sau orase din Germania, verificati daca zborul nu este anulat, inainte sa plecati de acasa! Azi sunt anulate 44 de zboruri doar in Bucuresti!

Sunt anulate 40 de zboruri din 205 programate miercuri pe Aeroportul international Otopeni, iar pe Aeroportul Baneasa sunt anulate patru zboruri din 75.

Din cele 40 de zboruri anulate pe Otopeni, jumatate sunt pe relatia Germania, iar celelalte 20 in directia Paris, Londra, Helsinki, Riga, Chisinau, potrivit datelor oficiale.

Pe Aeroportul Baneasa nu vor circula miercuri doua curse tur-retur, respectiv o cursa Blue Air spre Paris si o cursa Wizzair spre Dortmund.

Traficul aerian din Europa ar putea fi asigurat miercuri in proportie de 75 la suta, circa 21.000 de zboruri, o ameliorare neta comparativ cu ziua precedenta, potrivit Eurocontrol.

In prezent, este disponibil intreg spatiul aerian la peste 6.000 de metri altitudine si aproape in totalitate sub acest prag.

Restrictiile sunt in continuare in vigoare in sudul Suediei si la Helsinki, din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, precizeaza Eurocontrol. Dar acestea urmeaza sa fie eliminate treptat in cursul zilei.

Chiar daca meteorologii anunta ca norul de cenusa isi va schimba directia, inspre nord, oamenii de stiinta sunt ingrijorati de o noua eruptie.

Dupa zile de panica financiara pentru companiile aeriene si cosmar pentru milioane de pasageri blocati pe aeroporturi, amenintarea norului de cenusa pare sa fi trecut. La miezul noptii de marti spre miercuri, Marea Britanie a decis sa-si redeschida progresiv spatiul aerian, iar o cursa din Vancouver ateriza la scurt timp pe Heathrow, la Londra.

Germania a autorizat doar 800 de zboruri la joasa altitudine. Spatiul aerian ramane inchis, cu exceptia aeroporturilor din Bremen si Hamburg, unde traficul aerian este permis pana la ora 9:00 ora Romaniei. Satui sa astepte un zbor spre casa, zeci de pasageri au ales autocarele.

13.000 de zboruri au fost operate marti in Europa, mai putin de jumatate fata de numarul dintr-o zi cu trafic normal.

Ungaria, Slovacia si Norvegia au confirmat redeschiderea temporara a spatiului aerian, in timp ce Danemarca a permis traficul aerian pe timpul noptii, pana la ora 12:00, ora Romaniei. In Polonia, companiile aviatice scapa de restrictii in aceasta dimineata, de la ora 8:00.

Agentia Eurocontrol a anuntat ca pana vineri se asteapta ca traficul aerian sa-si reintre in normal.

Desi vulcanul islandez ramine activ, expertii au anuntat ca spre sfarsitul saptamanii norul de cenusa isi va schimba directia, indreptandu-se spre Polul Nord.

Haosul provocat de eruptia din Islanda s-ar putea repeta. Oamenii de stiinta stau cu ochii pe un alt vulcan, de cinci ori mai mare. Un cercetator roman pasionat de fenomen are o veste cat se poate de proasta. A fost la poalele celor doi vulcani cand primul incepea deja sa dea in clocot.

"Este posibil sa erupa Katla dupa ce acesta se va stinge. Intotdeauna a existat o legatura intre cele doua eruptii", este de parere Gabriel Vasile, cercetator la Universitatea din Reykjavik.

Gabriel Vasile, cercetator roman: Este posibil sa erupa si vulcanul Katla!


VIDEO PROTVPLUS.RO