Sistemul rovinietelor se extinde in toata tara. Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constitutionala

19-04-2012 19:31


Avocatul poporului sesizeaza institutia, convins ca statul comite un abuz cand ii obliga pe soferii prinsi ca n-au achitat taxa de drum sa plateasca de fiecare data contravaloarea ei pe un an.

De vina este compania de drumuri, care trimite sanctiunile si cu 6 luni intarziere, timp in care automobilistii surprinsi de camerele de supraveghere aduna sute de amenzi. Iar situatia va fi si mai grava, pentru ca sistemul de camere se va extinde in tara cu tot cu erori.

Un record nedorit il detine Adrian Mihailoni: fara sa stie, a trecut cu masinile pe sub camera de supraveghere de 5 ori pe zi. "Voi depasi suma totala de 100.000 de RON, cu mult mai mult decat valoreaza masinile in sine."

De la prima contraventie au trecut aproape 6 luni, asa ca s-au adunat sute de sanctiuni. Este un abuz din partea autoritatilor, crede avocatul poporului.

Intarzierea de 6 luni nu-i permite cetateanului nici sa mai conteste procesul verbal. Iar abuzurile nu se opresc aici.

"Cetateanul mai trebuie sa plateasca si o despagubire, care de regula este valoarea rovinietei pe un an. Intentionam sa ridicam un atac de neconstitutionalitate a uneia sau doua texte din ordonanta de urgenta 84" anunta Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului.

Reprezentantii CNADNR spun ca amenzile vor ajunge mai repede.

"Am facut eforturi foarte mari pentru a scurta acea perioada de 6 luni la mai putin de 2 luni. A fost foarte mare numarul de procese verbale. E greu sa angajezi cativa oameni in plus pentru o perioada de cateva luni" se justica seful Directiei Economice CNADNR, Cosmin Popescu.

In aceste conditii, Curtea Constitutionala ne va spune cine are dreptate. Din pacate, decizia nu va fi una retroactiva si nu se va aplica si celor care au platit deja amenzile. Intre timp, CNADNR intentioneaza sa investeasca 9 milioane de euro intr-un sistem de plata a rovinietei prin SMS. Si are de gand sa extinda supravegherea prin camere a traficului de la 50 la suta la 80 la suta.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO