Scandal in Saptamana Mare: expozitie stradala de nuduri la Iasi

Ultima actualizare: 02-11-2012 14:33

Un act de cultura agita spiritele la Iasi, in Saptamana Patimilor. Viziunea unui artist plastic nu e impartasita de toti cei care ii vad nudurile, expuse direct in strada.

Lucrarile artistului Felix Aftene sunt expuse la intrarea in parcul Copou, unde a fost amenajata de ceva vreme o galerie in aer liber. Unii din cei care trec le privesc cu admiratie, dar sunt si multi care spun ca ii deranjeaza goliciunea personajelor.

Unul dintre ei chiar a cerut Primariei sa retraga urgent lucrarile, pe motiv ca ar fi periculoase pentru educatia celor mici si ar tulbura Sarbatorile.

In ciuda contestatiilor, lucrarile nu vor fi retrase, astfel incat expozitia stradala va fi si de Pasti sub ochii iesenilor care vor iesi la plimbare in parc .

Cei mai aprinsi contestatari sunt parintii si bunicii, ingrijorati ca prin zona trec zilnic sute de copii. Chiar si preotii si-au spus punctul de vedere in dezbaterea care s-a iscat.

Primii care au luat atitudine au fost parintii si pensionarii, care incearca sa isi fereasca micutii de priveliste. Felix Aftene, cel care a realizat lucrarile se arata surprins de reactia pe care a starnit-o.

"Nu cred ca neaparat corpul uman sau acest interes al meu pentru corpul uman ar trebui sa starneasca atatea valuri. Daca tot ne aflam in preajma Sarbatorilor Pascale avem aceasta icoana in cap a lui Isus care e rastignit pe cruce tot nud", se apara Felix Aftene.

Nici preotii si nici macar criticii de arta nu considera insa potrivit spatiul in care a ales sa expuna.

"In acest context de Sarbatori Pascale cred ca deranjeaza sensibilitatea multora din concetatenii nostri. Daca a urmarit un asemenea scop, sa socheze ...sa provoace.. i-a reusit ", spune criticul de arta Valentin Ciuca.

"Imaginile expuse in Copou mi se par, chiar daca sunt artistice, foarte agresive. O asemenea imagine isi are locul intr-o expozitie, dar nu intr-un loc public si in aceasta perioada de post, rugaciune si in care ne pregatim de Inviere", crede preotul Adrian Mortun.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO