Sambata a fost zi de doliu la Timisoara. Procesiunea de comemorare a victimelor care au pierit la revolutie

Ultima actualizare: 21-12-2016 01:01

Timisoara si-a plans eroii cazuti pentru libertate pe 17 decembrie '89. Sunt 27 de ani de durere pentru ca in acele vremuri tulburi multi si-au pierdut un parinte, un frate sau un prieten.

Cu totii s-au jertfit asa ca sambata a fost zi de doliu in memoria lor. Pe treptele Catedralei din Timisoara au fost aprinse lumanari cu chipurile celor care au pierit acum 27 de ani pentru libertate. Au lasat in urma parinti, frati si prieteni indurerati care i-au plans in fiecare zi.

Cetatean: "Aveam 19 ani, eram entuziast, pe langa mine mureau oameni."

Sute de tineri au marsaluit la miezul zilei din locul de unde a pornit scanteia Revolutiei din 1989 - Piata Sfanta Maria - pana la Cimitirul Eroilor.

Cetatean: "Pentru eroii care au murit pentru noi."

In semn de doliu, toate institutiile din Timisoara au avut drapelul coborat in berna. Sambata dimineata preotii au tinut o slujba pentru pomenirea martirilor.

Pe 17 decembrie 1989 trupele regimului comunist au intervenit in forta la Timisoara pentru imprastierea manifestantilor. Zeci de morti si sute de raniti au insangerat strazile orasului. A fost insa scanteia care a aprins toata tara, iar pe 22 decembrie regimul Ceausescu se prabusea. In acele zile la Timisoara si-au pierdut viata peste o suta de persoane, iar alte 300 au fost ranite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO