S-a dat startul la reabilitarea termica! Pacat ca romanii nu prea au cu ce!

24-03-2009 00:00


Romanii care stau in blocuri vechi si au suferit in aceasta iarna cand a venit factura la intretinere sunt poftiti sa-si reabiliteze apartamentele.

De marti, asociatiile de locatari au liber sa acceseze fonduri de 100 de milioane de euro, puse la dispozitia lor de catre stat. Daca cei de la primarie se gandesc deja unde sa ridice primele schele, oamenii isi fac griji ca nu vor avea de unde sa plateasca.

Primele proiecte de reabilitare termica s-au si nascut. Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Sectorului 3 din Capitala, a spus ca intr-o luna si jumatate vor incepe lucrarile la 22 de blocuri.

In ciuda promisiunilor facute de autoritati, in general, statul o sa acopere doar 80% din cheltuieli. De restul ar trebui sa se ocupe proprietarii apartamentelor. Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu, a declarat ca administratiile locale ar putea finanta restul de 20%, in unele cazuri, dar acest lucru variaza de la primar la primar, in functie de bugetele administratiilor.

Pentru ca este putin probabil ca romanii sa tina la saltea cate 700 de euro de familie pentru reabilitatrea termica in cazul unui apartament banal, sefii asociatiilor de locatari vin si cu o propunere: plata in rate, cu imprumut de la banca, dar fara dobanda.

Cat despre panourile solare promise de ministrul mediului, mai stam o vreme. Programul de finantare nici macar nu a fost lansat inca.

Afla miercuri, la videochat-ul www.stirileprotv.ro, de unde iei banii pentru reabilitarea termica?

VIDEO PROTVPLUS.RO