Romania are prima statie publica de incarcare a masinilor electrice. Vezi cum functioneaza


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 05:45
Data publicarii: Miercuri 22 Iunie 2011 18:21
Categorie: Stiri Sociale

Teoretic, cine are un automobil propulsat de un astfel de motor poate veni in centrul Bucurestiului pentru "a-si face plinul". Practic insa, acest lucru ar fi o aventura.  O incarcare completa dureaza opt ore.

 

Dupa momentul festiv a urmat demonstratia. Reprezentantul unui dealer auto a conectat o masina electrica la priza. Este vorba despre un sistem pilot care costa 500 de euro si care a fost gandit pentru parcari publice sau de resedinta.

Pentru folosirea acestor aparate vor putea fi achizitionate cartele pre pay, exact ca la telefoane.

Inceputul promite, dar mai avem enorm pana cand o sa inauguram o adevarata retea nationala. Am avea nevoie de peste 4.000 de borne care sa incarce masina in 20 de minute si nu in opt ore. Ar costa milioane de euro. Ar mai fi o varianta. De asemenea scumpa: cea de acasa.

Un astfel de dispozitiv costa si el 5.000 de euro, dar te bucuri de avantajul incarcarii rapide.

Automobilul electric pare totusi sa fie viitorul. Chiar daca acum o astfel de masina este cu 30% mai scumpa decat una identica din aceeasi gama, dar pe motoare clasice. In prezent, automobilul electric ar deveni profitabil dupa 10 ani de folosire.

Pretul ar mai putea scadea dupa ce Ministerul mediului va introduce ce-a promis: fie programul rabla pentru masini electrice. Cei care vin la Rematuri sa predea o masina primesc patru bonuri valorice in cazul in care ar cumpara o masina electrica, fie o reducere de maximum 20% din valoarea autorismului, dar nu mai mult de 3.700 de euro.

Deocamdata avem cinci masini electrice inmatriculate la nivel national si un singur dispozitiv public de incarcare.

Cum functioneaza o statie de incarcare

Fiecare masina electrica are in dotarile standard un cablu de reincarcare pe care il gasiti in portbagaj.

Mai intai trebuie sa introduceti la statie codul de reincarcare. Este foarte simplu, exact ca la bancomat. Apoi unul dintre capete intra in pompa, celalalt in locul unde in mod normal gasiti rezervorul masinilor pe benzina si motorina.

Atentie insa, masinile electrice au o autonomie de doar 150 de kilometri, iar daca nu folositi masini timp de trei luni bateria se descarca.

 

 

Razbunarea masinii electrice. Afla ce
Masina viitorului: n-are nevoie de sofer si se parcheaza singura
O masina electrica din 1905 a facut senzatie pe strazile Berlinului
VIDEO PROTVPLUS.RO