Razboi pe drepturile de autor! Contributiile la asigurari sociale, din 2011


Ultimul update: Joi 02 August 2012 07:26
Data publicarii: Luni 11 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Guvernul face pas un pas inapoi, dupa ce a provocat o revolta generala printre artisti, prin propunerea de a se plati contributii de asigurari sociale pentru drepturile de autor.

Deocamdata e doar o idee, care s-ar putea aplica abia de anul viitor si doar pentru cei care nu au alte venituri, spune ministrul muncii. Cei mai revoltati de intentia Guvernului sunt artistii, care au insa reprezentanti in Parlament.

"Domnule, e ca si cand ai impozita ajutorul de inmormantare", spune Sergiu Nicolaescu.

"Nu se va intampla acesta lucru, odata pentru ca pana la urma binele invinge, al doilea cred ca e o tehnica deja, nu e singurul caz de petarda aruncata publicului", crede si Mircea Diaconu, care e si senator.

Reprezentantii Guvernului au inmuiat tonul. "Este vorba de drepturile exclusive de autor, nu este vorba de cei care au si contracte de munca, nu este vorba de cei care fac carti sau spectacole, deci e vorba de cei care sunt platiti exclusiv prin drepturi de autor si conventii civile. Probabil ca incepand din 2011", spun acum autoritatile.

Daca un angajator plateste 2.400 de lei pe luna pentru un salariat si ii da toti banii pe cartea de munca, statul va incasa 1.070 de lei ca impozite si contributii, iar salariatul ramane cu 1.330 de lei "bani in mana". Daca insa angajatorul plateste tot 2.400 de lei, insa o parte, ca salariu, si restul, ca drepturi de autor, darile catre stat scad cu 550 de lei, suma pe care o primeste in plus salariatul.

Vladescu: Plata CAS pentru drepturi de autor nu e o tema pentru Finante
Cine lucreaza pe drepturi de autor ar putea plati CAS!
Dupa scandalul drepturilor de autor, legea ar putea fi modificata
VIDEO PROTVPLUS.RO