De ce riscă programul "Tomata" să încurajeze producţia de roşii de proastă calitate


Ultimul update: Joi 13 Februarie 2020 20:12
Data publicarii: Joi 13 Februarie 2020 19:43
Categorie: Stiri Sociale

După ce a dat rod trei ani la rând, programul "Tomata" va suferi modificări, pe care fermierii nu le privesc cu ochi buni.

Vor fi obligaţi să livreze o cantitate mai mare de roşii şi s-ar putea trezi că nu vor mai primi toţi banii promişi iniţial. De anul acesta, valoarea subvenţiei va fi calculată în funcţie de numărul fermierilor înscrişi în program.

Marcel Maxim, fermier: "Aici e o plantă de 55 de zile, care va produce roşii începând cu data de 1 mai."

Marcel Maxim creşte în Bihor, în seră, 6.500 de răsaduri de roşii. Ca să primească subvenţia pentru tomate, până acum, trebuia să vândă de pe fiecare mie de metri pătraţi câte două tone de roşii.

Pentru anul acesta, ministerul Agriculturii a anunţat însă că ar trebui livrate trei tone, iar fermierul crede că roşiile care vor ajunge pe tarabe pot fi de calitate mai slabă.

Marcel Maxim, fermier: "Dacă, în situaţia de acuma, nu au răsadul în faza asta, e foarte greu să te încadrezi în program. Şi vor da chimicale, deci la copt, la copt se vor folosi chimicale, ca să grăbeşti coacerea."

Se schimbă şi suma pe care fermierii o pot primi drept subvenţie. Ea va fi calculată în funcţie de câţi fermieri se vor înscrie în program. Dacă vor fi mulţi, subvenţia va fi mai mică de 3000 de euro.

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii: "Valoarea ajutorului de minimis este maxim 3.000 de euro pe beneficiar pe an. Noi vrem să dăm bani celor care cultivă roşii şi care au cultivat şi înainte şi care vor cultiva şi după ce dispare această formă de minimis. Deci nu cei care cultivă doar dacă se dau 3000. De ce nu ar cultiva dacă suma este 2700."

Laurențiu Mălăescu, fermier: "E o sumă stabilită de 39 de milioane de euro. Anul trecut a fost de 62 de milioane de euro pentru toţi, noi speram să nu se diminueze foarte mult, să scadă să zic o sută, două de euro din suma de 3000 ca să se merite să facem sacrificiu. E mult de muncă.

Aurel Chifor, fermier: "Eu zic că ar trebui mărit un pic fondul din care se livrează aceşti bani către producători, fiindcă, oricum, banii de multe ori nici nu ajung cei 3000 de euro."

Ministerul Agriculturii a schimbat şi perioada până la care fermierii trebuie să vândă roşiile. Termenul limită anunţat iniţial era 31 mai, iar acum a fost prelungit până pe 15 iunie.

Ce îi sperie însă cel mai mult pe fermieri este că anul acesta suma alocată programului este mai mică şi - spun ei - există riscul ca banii să nu mai ajungă la cei care vor să producă roşii pentru iarnă.

Laurențiu Mălăescu, fermier: "Dacă se termină banii în primul ciclu, asta e... nu avem ce face, s-a modificat la 3.000 kg. Pe proiect şi poate nu o să mai depună toţi dosare care au depus anii trecuţi pe ciclul unu şi speram să prindem măcar jumătate din câţi au fost anul trecut."

Ministerul Agriculturii încerca să îi liniştească pe fermieri şi a transmis că suma alocată programului tomata, de 40 de milioane de euro ar putea fi suplimentata la rectificarea de buget din vară.

VIDEO PROTVPLUS.RO