Padurile Romaniei risca sa fie TAIATE fiindca nu-i atrag pe turisti. Doi parlamentari vor sa legalizeze "Marea defrisare"
Padurile private din Romania ar putea fi taiate. Aceasta este propunerea legislativa a unor parlamentari, proprietari de terenuri forestiere. Si asta in conditiile in care deja ilegal in Romania se taie 3 hectare de padure pe ora.
Daca propunerea celor doi parlamentari, amandoi PSD, va fi adoptata, proprietarii de paduri vor putea sa le taie dupa pofta inimii pentru a-si construi case de vacanta, hoteluri si spa-uri. Organizatiile pentru protectia mediului spun insa ca ideea alesilor este revoltatoare si cer sa fie respinsa urgent de parlament.
"Copilul nu vrea sa vada paduri"
Cei doi deputati sunt proprietari de terenuri forestiere, asa ca s-au gandit sa rescrie Codul Silvic. Potrivit ideii lor, orice proprietar de padure si-ar putea include terenul in intravilanul localitatii de care apartine fara niciun fel de costuri. Iar apoi va fi liber sa taie copacii si sa construiasca dupa bunul plac case de vacanta, hoteluri, terenuri de tenis sau piscine.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Justificarea oferita de deputati e surprinzatoare: in acest fel se va dezvolta turismul montan."Cum facem noi sa atragem turistii sau straini?”, intreaba Catalin Marian Radulescu, deputat PSD, unul din initatorii legii. „De exemplu, pe Transfagarasan nu e construit nimic pentru ca nu s-a putut scoate din circuitul silvic si nu putem sa concuram Prahova sau alte zone. Aveti un copil cu dumneavoastra, copilul nu vrea sa vada paduri, vrea sa mearga la piscina sa joace un tenis", spune parlamentarul.
Berlusconi de Pitesti
Domnul Catalin Radulescu, alintat de prieteni Berlusconi de Pitesti, are doua terenuri cu padure in Arges si spune ca nu a scris legea in interes personal si ca textul sau nu va da nici pe departe cale libera taierilor: "noi facem legi dar nu suntem procurori si politisti. Daca unul e nebun si taie..."
Celalalt initiator al legii, Ninel Peia, este si el proprietarul a doua hectare de padure langa Bucuresti, la Moara Vlasiei. Se plange ca a durat patru ani pana cand a trecut suprafata in intravilan iar acum incearca sa o vanda cu 75 de euro metrul patrat. Ninel Peia sustine ca nu e in conflict de interese si ca a scris legea „pentru cetateni”.
Potrivit Codului Silvic aflat in vigoare, includerea padurilor in intravilanul localitatilor este interzisa. La un hectar de padure, legea nu permite acum decat constructii de maximum 200 mp. Pentru cei care vor totusi sa aiba case in padure, conditiile sunt stricte. Trebuie sa cumpere un teren de trei ori mai mare si de cinci ori mai scump decat cel pe care construieste, pe care sa il reimpadureasca. Totul se ridica la cateva mii de euro.
Din fericire, ideea social-democratilor a fost respinsa de senatori. Acum este in dezbaterea comisiilor Camerei Deputatilor. Daca va fi totusi adoptata, va legaliza enorma defrisare care pune la pamant de ani buni padurile Romaniei.
Defrisarea, act terorist
"Marea defrisare" a fost dezvaluita in mai multe editii "Romania, te iubesc!" insa abia luna trecuta s-a adoptat un proiect de lege prin care defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de un hectar sunt considerate "amenintari la siguranta nationala". Adica au acelasi statut ca un act de terorism.
Anchetele "Romania, te iubesc!" au aratat ca in perioada 1990-2011 in tara noastra au disparut ilegal 3 hectare de padure in fiecare ora, paguba depasind 5 miliarde de euro. In total, peste 80 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal, iar asta conform datelor oficiale. Neoficial, paguba este mult mai mare.
Cat din Romania e padure: 27% sau 20%?
Pe hartie, avem totusi 6 milioane si jumatate de hectare de padure, adica peste un sfert din suprafata tarii. Pe hartie, fiindca acestea sunt cifrele cu care oficialii se lauda la UE, care ne cere ca 32% din suprafata Romaniei sa fie acoperita cu padure.
Cifrele reale ar putea fi mult mai mici, fiindca oficialii iau in calcul drept "padure" si locurile in care exista vegetatie forestiera. Adica puieti de doar cativa centimetri. Si cum defrisarile au pus la pamant peste jumatate de milion de hectare, arealul total acoperit cu padure ar putea fi mai degraba spre 5 milioane de hectare - doar 20% din suprafata Romaniei.
Regia Nationala a Taierii Padurilor
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Politicienii, politistii, dar si silvicultorii, au inchis ochii, atunci cand nu au fost chiar ei in spatele defrisarilor. Asta in timp ce, inconstienti de dezastrul pe care il provoaca, proprietarii de paduri private declansau macelul padurilor romanesti.
Padurile statului sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor, Romsilva, un adevarat stat in stat care isi protejeaza angajatii corupti. Sunt peste 100 de dosare penale pe numele acestora, dar asta nu-i impedica sa continue sa se ocupe de paduri.
Un fost padurar a dezvaluit la "Romania, te iubesc!" cum functioneaza mafia lemnului. O cotizatie anuala de 10.000 euro il ajuta "sa nu aiba probleme". Daca venea o inspectie, mai scotea din buzunare 60 de milioane. Iar banii proveneau din taierea padurii, vanduta apoi la un pret de nimic. In acest fel, padurarul a ramas cu 100 de hectare din 2.000, cate avea initial. Condamnat cu suspendare, el a ramas totusi angajat al Romsilva.
Doua povesti despre defrisare
In zona Vaii Oltului, versanti intregi au fost complet defrisati. Firmele din zona au taiat cu acte - mai precis, cu acordul ocolului privat Valea Oltului - un ocol fantoma cu sediul pe Valea Oltului. De pe cele 915 hectare rase au coborat in ultimii ani peste 6.000 de tiruri cu lemn ilegal, pe un drum facut cu bani europeni, si nimeni nu s-a sesizat. Iar acum la priimi viitura versantii o vor lua la vale.
Oameni care au datoria sa pazeasca padurea au distrus-o si nimeni nu a fost pana acum pedepsit. "Marea defrisare" a padurilor Romaniei e un atentat la siguranta noastra, a tuturor. In goana dupa averi, politicieni si padurari ne fura dreptul la aer si mediu sanatos, iar acum unii dintre ei s-au gandit sa si legifereze aceasta hotie.