Pe hartie sunt orbi, in realitate incaseaza banii statului degeaba

29-05-2010 00:00


O comuna din Iasi pare lovita de blestem pentru ca sute dintre localnicii ei au mari probleme de vedere. Cei mai nefericiti par sa fie 63 de oameni cu handicap de gradul I, adica orbi de-a dreptul.

In acte oamenii este nevazator de gradul I, cu alte cuvinte complet orbi. Teoretic persoanele respective nu ar putea sa se deplaseze nici pana la poarta fara baston sau insotitor.

Cei 63 de locuitori declarati orbi atarna destul de greu in buget.

"Pentru acestia Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului acorda drepturi atat persoanei in cauza, respectiv celui incadrat in grad de handicap, cat si bani pentru salariul insotitorului", spun autoritatile.

Asta inseamna 1.000 de lei pe luna pentru fiecare persoana cu handicap vizual de gradul I, plus alte facilitati - de la scutiri de impozite pana la calatorii gratuite pe CFR sau cu transportul public local.

Autoritatile din Iasi recunosc faptul ca in comuna Halaucesti sunt mult mai multi orbi decit media din celelalte comune. Cu toate acestea fara un control medical de expertiza nu pot sa le sisteze pensiile celor care vad, cu toate ca au declarat ca sunt orbi.

Gradul I de handicap inseamna efectiv ca persoana in cauza sa aiba in mod necesar si neaparat nevoie de o persoana pentru a se putea deplasa, pentru a efectua cumparaturi.

Tags: handicapati,

VIDEO PROTVPLUS.RO