Pasajul Basarab, singurul pod din tara cu sistem de avertizare in caz de cutremur. VIDEO

Dată publicare: 24-06-2011 18:56
Dată actualizare: 29-04-2012 07:42


Si daca tot s-a produs un cutremur vineri, macar soferii care au trecut pe Pasajul Basarab au avut toate motivele sa fie relaxati.
Si asta datorita faptului ca aceasta este singura constructie care are avertizoare seismice.

 Cutremur de 4.5 grade, langa Gura Homorului

Practic, la intrarile de pe pasarela au fost montate panouri pe care apar informatii despre miscarile tectonice.

Pe aceste ecrane amplasate la o distanta de maximum 200 de metri fata de pod soferii sunt atentionati cu 35 de secunde sau poate chiar 40 de secunde inainte de producerea unui cutremur de mare magnitudine cum sunt cele de peste 6,5 pe scara Richter.

Prin senzorii montati pe pod se inregistreaza in cazul unui cutremur (de orice intensitate) informatii privind modul de comportare a podului in astfel de situatii, date ce vor fi utilizate in vederea cresterii ulterioare a sigurantei acestuia. Informatiile ajung la Institutul National pentru Fizica Pamantului, care a finantat si amplasarea acestora.

Vorbim despre prima constructie care face ca un sistem national de avertizare seismica gandit initial pentru prevenirea unor catastrofe in sistemul nostru energetic national sa fie disponiobil si publiculul larg.

Centrul de Seismologie de la Magurele inregistreaza cutremurul si trimite un semnal catre pod, care este apoi afisat pe un astfel de ecran. Iar soferii afla astfel ca nu trebuie sa mai urce.

Sistemul este functional. Mesajul de avertizare in caz de cutremur va putea aparea pe unul din cele cinci panouri de informare dinamica amplasate la urcarile pe rampe.


VIDEO PROTVPLUS.RO