"Pana cand moartea ne va desparti" vs. "Pana cand instanta ne va separa"

10-02-2009 00:00


UPDATE: In Bucuresti, la inceput de an, cererile de desfacere a mariajelor au depasit cu mult numarul casatoriilor inregistrate la birourile de stare civila.


Sa fie si criza de vina? Posibil, dar vom sti sigur, din statistici, peste alte cateva luni. Oricum, cifrele actuale sunt ingrijoratoare, dau verdictul, judecatorii.

Tot mai multe casnicii se sfarsesc dupa ce unul dintre soti pleaca la munca in strainatate. Exista insa si situatii cand mirii ajung la concluzia ca mariajul e un lucru prea serios pentru ei. Magistratii incearca sa ii impace, dar nu inseamna ca si reusesc.

Judecatorii care sunt chemati sa pronunte divorturi spun ca tot mai multe cupluri tinere si foarte tinere ajung sa ceara despartirea in primii doi, trei ani de casnicie.

Dupa 1989, in Romania divortau anual peste 30.000 de cupluri, in conditiile in care numarul casatoriilor era de patru ori mai mare. 

Ultimele statistici neoficiale arata insa alarmant: la patru casatorii, se inregistreaza trei divorturi. Iar in ianuarie, de pilda, la instantele bucurestene s-au inregistrat peste 600 de cereri de divort, iar oficiile de stare civila au incheiat putin peste 500 de casatorii.

Nici in 2008 lucrurile nu au stat mai bine. Numarul casatoriilor a scazut, fata de 2007, cu 40.100. Numarul mare de casatorii din anul 2007 a fost inregistrat ca urmare a adoptarii legii 2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.

Pe de alta parte, in 2008 s-au pronuntat 33.500 de divorturi, in scadere cu 2.800 fata de anul precedent.

Tags: starea civila,

VIDEO PROTVPLUS.RO