Nebunia continua: mii de someri si recolte agricole injumatatite

26-03-2009 00:00


Azi se anunta o zi neagra pentru 7.000 de angajati ai combinatelor chimice romanesti. Sase astfel de uzine se vor inchide dintr-un motiv pe cat de concret pe atat de grav.

Statul nu a acordat subventii pentru ingrasamintele catre agricultori, asa ca marfa produsa de combinate nu mai are cautare. O decizie salvatoare se poate lua insa in urmatoarea sedinta CSAT.

Cand agricultura este la pamant, trage in groapa si toata industria chimica. Dupa ce Guvernul a promis subventii pentru ingrasamintele chimice, directorii combinatelor din industria de profil au retras cererile de disponiblizare depuse la sfarsitul anului trecut, crezand ca oamenii lor vor scapa de somaj.

In cel mai pesimist scenariu, vom pierde jumatate din recolta pe acest an. Printre altele, ramanem fara 4,4 milioane de tone de grau. Agricultorii se temeau de asta inca de luna trecuta. Pericolul va fi si mai mare la anul.

Agricultorii romani asteapta o subventie pentru ingrasaminte de 400 de lei la hectar de patru ori mai mica fata de cea incasata de fermierii din Uniunea Europeana.

VIDEO PROTVPLUS.RO