N-ai bani sa te judeci? Statul iti pune la dispozitie un avocat

Dată publicare: 01-02-2009 00:00
Dată actualizare: 03-11-2012 00:49


Prea saraci ca sa-si caute dreptatea in justitie, din ce in ce mai multi romani cer cu disperare ajutor din partea statului. Numai in Bucuresti, peste o mie de oameni sunt asistati gratuit, in procese civile.


Unora le sunt platiti avocatii din oficiu. Altora, le sunt reduse taxele, pentru a duce la bun sfarsit diverse procese.

Nicolae Mociornita. Se cearta in justitie cu fratele lui pentru o mostenire. Gene Greb Bejan revendica proprietati in Bucuresti si in tara si Ioan Cordoneanu isi disputa cu fosta nevasta caminul conjugal.

Nu se cunosc, dar au in comun o problema. Sunt prea saraci ca sa-si plateasca un avocat. Au demonstrat cu acte ca au un venit sub 500 de lei pe luna si se incadreaza perfect in legea care le acorda asistenta judiciara gratuita.

Numai in Bucuresti, in ultimele luni, peste o mie de justitiabili au cerut ajutor din partea instantelor. Intre Ministerul justitiei si Uniunea Barourilor de Avocati s-a incheiat un protocol in care sunt trecute tarifele pe care le percep aparatorii din oficiu.

Pentru un proces legat de familie, avocatul ia intre 150 si 300 de lei, mergand pana la 400 de lei la un divort. Procesul legat de stabilirea paternitatii costa 300 de lei. Ceva mai multi bani se platesc pentru procesele in care sunt disputate bunuri cu valoare. Pana-n 300 de lei taxe, plus o jumatate de procent din valoarea bunului, dar nu mai mult de 500 de lei.

Cele mai profitabile demersuri pentru avocatii din oficiu par sa fie cele de dinaintea procesului. Doar pentru redactarea unei actiuni de chemare in judecata pot lua 75 de lei.

Se acorda apararea din oficiu si in procesele penale.

Tags: justitie, procese,


VIDEO PROTVPLUS.RO