Romanii si-au luat caini de paza, dar nu toti stiu sa ii si educe. Ce risca proprietarii care nu duc animalele la dresaj

Ultima actualizare: 26-06-2015 07:08

Persoanele care stau la casa, se orienteaza, in general, spre rase mari de caini. Din pacate, nu toti posesorii de animale de companie cu potential agresiv stiu sa le educe.

Sta marturie si incidentul sangeros din Mures, unde patru caini din rasa Cane Corso au ucis un om. Aceste exemplare, care se pot transforma in fiare, ar trebui dresate, astfel incat sa nu atace in afara proprietatii.

Specialistii spun ca cei care detin un caine de paza ar trebui sa il duca obligatoriu la dresaj. Rolul acestor animale este de a atentiona pericolul si nu de a-i ataca pe cei care intra pe teritoriul lor. Bland si ascultator poate fi chiar si un Cane Corso care a fost educat la timp.

Potrivit dresorilor, in tara noastra, oricine poate detine, din pacate, un animal periculos, insa prea putini sunt constienti de pericol. Mai grav este ca autoritatile nu ii verifica pe proprietari.

Roxana si-a dorit un caine mare, care sa-i pazeasca bunurile si a ales unul japonez, din rasa Tosa Inu, folosit in trecut pentru lupte. L-a dresat insa in asa fel incat oricine se poate imprieteni cu el.

Cei care detin caini cu potential agresiv, le pot face asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de acestia. Totusi, daca acesti caini ies de pe proprietate, fara lesa si botnita si ataca un om, proprietarul poate fi tras la raspundere, chiar cu inchisoarea.

Desi par ireali, acesti caini chiar exista si au inceput sa apara si in Romania, cum ar fi Mastiful Tibetan, un urias. Printre cei mai periculosi se numara totusi cei din rasele Pitbull, Boerbull, Bandog.

Conform legii, pot detine caini agresivi doar persoanele care au peste 18 ani si nu au fost condamnate pentru infractiuni contra persoanei. Toti posesorii au insa obligatia sa-i inregistreze la Asociatia Chinologica Romana, sa puna un avertisment in fata locuintei si sa anunte politia ca au un caine fioros. Daca nu respecta legea, amenda urca pana la 10.000 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO