Licentiati degeaba. Avem 100.000 de someri sub 25 de ani

Dată publicare: 21-08-2010 00:00
Dată actualizare: 16-07-2012 03:08


"Degeaba avem carte, daca nu avem si parte de locuri de munca". Spunand aceste cuvinte, zeci de someri cu facultate au aruncat in mare diplomele de licenta.

Cifrele de la Fortele de Munca ii sustin: doar 5.000 de absolventi si-au gasit de lucru de la inceputul anului, in conditiile in care totalul este de 120.000.

Cei care au trecut sambata pe langa plaja de la Costinesti au avut surpriza sa primeasca acte pe care scrie "Diploma Degeaba" sau "Academia de Inalte Studii Academice".

Studentii ne explica: sunt nemultumiti de invatamantul superior din Romania, care le asigura un ajutor de somaj dupa absolvire.

Au si ei dreptatea lor. Silvia a luat in urma cu o luna licenta cu 9,70 la Contabilitate, ASE. Pana acum si-a cautat de munca la 20 de firme.

Valentin a terminat si el la Cluj, Relatii Internationale si Studii Europene. Suna bine, insa doar pe hartie.

Pe de alta parte, angajatorii se plang si ei de absolventi.

"Nu e vorba doar de lipsa de experienta. Nu intotdeuna ceea e vine din scoli vine cu o pregatire in care sa il poti pune pe ceva specializat", spune Stefan Varfalvi, presedinte IMSAT.

O solutie ar putea fi ceea ce se intampla in Portugalia, unde pentru a putea intra in licenta, absolventii sunt obligati sa faca sase luni de practica intr-o companie.

In lipsa unor astfel de masuri, in Romania avem in prezent aproape 100.000 de someri sub 25 de ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO