La 14 ani vrea sa escaladeze cel mai inalt varf din America!

Dată publicare: 10-12-2008 00:00
Dată actualizare: 02-09-2012 23:57


Este vorba de Coco, o fata din Rasnov, judetul Brasov, hotarata sa ajunga pe varful Aconcagua din Anzii Cordilieri.


Daca va reusi, va fi cea mai tanara alpinista care escaladeaza celebrul varf sud-american. Din cauza dificultatii traseelor, legea argentiniana interzice accesul minorilor pe Aconcagua.

Astfel ca romanca noastra a avut nevoie de aprobari si declaratii speciale avizate de Tribunalul International de la Haga.

Abia a implinit 14 ani, dar Crina Coco Popescu a escaladat deja unele dintre cele mai inalte varfuri din Iran si Nepal. A ajuns la asemenea performante dupa ani grei de antrenamente. L-a avut ca model pe tatal sau, apinist la un club din Rasnov.

Intrebata daca nu este greu, mai ales ca este fata, Crina a raspuns: "La antrenamente este, dar ideea e atunci cand mergi pe un munte inalt sau intr-o expeditie, sa nu fie atat de greu ca la antrenamente".

Vineri, Coco ia drumul Argentinei pentru cea mai mare aventura de pana acum, expeditia pe Aconcagua. Va fi insotita de alti sase alpinisti adulti, printre care si tatal ei.

Echipa a ales o ruta dificila, in care peretii de stanca alterneaza cu cei de gheata. Este o proba de alpinism si escalada extrem de grea.

"Ma gandesc sa-i fie bine, ma gandesc sa se bucure cand face ce face. Asta e important. Ca pentru asta face orice sacrificii", a marturisit Gabriela Popescu, mama lui Coco.

Pentru Coco este a doua incercare de cucerire a varfului Aconcagua. Prima data, in urma cu cateva luni, a fost nevoita sa renunte. I s-a facut rau din cauza presiunii scazute si a aerului rarefiat. Acum, fata e hotarata sa ajunga pana in varf. 

Intre timp s-a antrenat si e convinsa ca va reusi sa doboare recordul mondial de varsta.

Un alt alpinist roman, Horia Colibasanu, a fost nominalizat la premiul Printul de Asturia.


VIDEO PROTVPLUS.RO