Fermierii se plang ca au ramas cu miei dupa Paste si nu au cu ce sa ii hraneasca. "Mergi pe minus in fiecare an"
De Paste, romanii au dat anul acesta friptura de miel pe carne de porc sau de pasare.
Din aceasta cauza, fermierii se plang ca au ramas cu mii de animale, care au ajuns sa cantareasca si 40 de kilograme si pe care nu mai au cu ce sa le hraneasca. Ca sa fie complicat pana la capat, exporturile nu merg bine, iar supermarketurile ofera preturi mici.
Ilie Chiver a ramas de la Paste cu 100 de miei. Din pacate omul nu mai are cu ce sa ii hraneasca. Sunt tot mai putine pasuni.
Ilie Chiver: "Au scazut preturile in 2-3 ani la mai mult de jumate pret, undeva la 4-5 lei. Mergi pe minus in fiecare an si vezi ca nu mai merita. O sa incerc sa ma scap de miei si oi si poate chiar de tot. As incheia contracte cu firme de procesare, dar nu-i cerere. Daca nu se inchideau exporturile era bine."
Ciobanii spun ca inca de anul trecut au scazut cu o treime comenzile, in special catre tarile arabe.
In acelasi timp, potrivit estimarilor facute de oieri, anul acesta romanii au cumparat mai putin miel de Paste. Desi au fost sacrificate 3 milioane de animale, targurile erau pline tot cu produse din carne de porc.
Si in zona Branului oamenii au vandut doar 20% din efective. 70% dintre miei sunt in continuare la stana, iar din aceasta cauza cresc costurile pentru hrana si ingrijire.
Oamenii sunt necajiti si pentru ca intermediarii care preiau mieii si ii duc in marile magazine nu le ofera mare lucru.
Ciobanii spun ca au nevoie de ajutorul ministerul Agriculturii pentru ca incheia la nivel de tara contracte serioase.