Fenomen neobișnuit în livezile din România. ”Am rămas uimită, nu mi-a venit să cred”

Dată publicare: 28-08-2018 17:20
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Un fenomen neobişnuit a fost semnalat prin grădini şi livezi. Acum, în prag de toamnă, pomii fructiferi au început să înflorească de parcă ar fi primăvară.

În cazul merilor, de exemplu, florile şi mugurii stau pe aceeaşi creangă cu fructele coapte. În tradiţia populară, se spune că e semn de toamnă lungă şi blândă. Specialiştii susţin însă că e semnul schimbăriilor climatice care vor afecta tot mai mult culturile agricole.

Soţii Dumitrescu locuiesc la Râşnov şi au în grădină câţiva meri. Zilele trecute au constatat cu surprindere că pomii au înflorit pentru a doua oară în acest an.

Adriana Dumitrescu: ”Eu am rămas uimită când mi-a spus soţul. Am venit şi nu îmi venea să cred.”

Fenomene similare au fost semnalate şi în zonele mai joase, din sudul şi vestul ţării, unde au înflorit cireşii ori salcâmii. Oamenii dau vina pe vara capricioasă, cu multă căldură şi umezeală.

Teodor Dumitrescu: ”A fost din iunie până în august plină de ploi, vreme relativ rece pentru o perioadă şi apoi căldură foarte multă. S-au dat peste cap şi cred că aşa va fi mereu.”

Specialiştii spun că nu pomii înfloriţi anunţă toamna lungă, ci doar reacţionează la anomaliile climatice apărute în ultimii ani.

Ion Stan, directorul Direcţiei Agricole Brașov: ”Vedeţi, parcă nu mai sunt cele patru anotimpuri. Ne ducem cu perioada de cald până în octombrie inclusiv, deci şi octombrie este foarte cald, ceea ce nu este normal. Vedeţi, reacţionează şi plantele, şi pomii, arbuştii, toţi reacţionează şi o să avem fenomene din acestea tot mai des întâlnite.”

Horticultorii îi sfătuiesc pe oameni să îndepărteze crengile înflorite care consumă inutil rezervele plantei şi care, la primăvară, oricum nu vor da rod.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO