Fara autostrazi, taiem panglica la sosele de centura. Azi, a Lugojului

21-08-2010 00:00


Premierul si ministrul transporturilor au asezat pe bordul masinii un pahar cu apa ca sa vada daca asfaltul a fost turnat ca-n palma pe centura de la Lugoj din judetul Timis.

La volanul unui Duster si cu ministrul transportului pe scaunul copilotului, premierul a facut jovial din mana si a parut ca se simte relaxat pe noua centura ocolitoare a Lugojului. Din pacate, plimbarea a fost scurta, pe masura drumurilor bune din Romania.

Pana sa inaugureze o autostrada, guvernantii isi fac planurile dupa buget. Nu va bucurati, cam toate raman pe hartie.

"Avem in plan centura Sibiului, Clujului, Iasului, Bucurestiului, Drobetei-Turnul Severin", a declarat Emil Boc.

Asadar, la capitolul proiecte si intentii stam bine. Pacat ca nu putem sa si circulam pe aceste foi de hartie. Foi de hartie pe care a fost trecut anul acesta coridorul 4 ce va lega Marea Neagra de Nadlac.

Tot in proiect ar fi si tronsonul Pitesti-Sibiu pentru care Banca Europeana pentru Investitii este dispusa sa acorde finantare, dar si un segment de autostrada intre Targu Mures si Iasi.

La celelalte autostrazi nu se mai lucreaza nimic din lipsa de fonduri. Doar bucata dintre Cernavoda si Constanta ar putea fi gata la mijlocul anului 2012.

La autostrada Bucuresti-Brasov s-a turnat beton doar pe portiuni mici, pana la Ploiesti, iar Autostrada Transilvania este finisata in proportie de 10%.

De ce nu avem si noi drumuri asa cum am vazut prin tarile civilizate? Pentru ca in 2009 s-au facut 42 de kilometri de autostrada la noi in tara, iar anul acesta vor fi gata numai 12.

Pana si bulgarii au fost mai harnici decat noi. Au 418 kilometri de autostrada, cu 115 mai multi, iar ungurii ne-au batut de mult, cu 1300 de kilometri.

VIDEO PROTVPLUS.RO