Exista lege, dar degeaba! Inca se mai vand alimente interzise in scoli

Dată publicare: 25-02-2009 00:00
Dată actualizare: 05-11-2012 11:42


S-a dat o lege, unii s-au facut ca o si aplica o vreme, dar acum aproape toti s-au intors la vechile obiceiuri. Vorbim despre comerciantii care inca vand in scoli chipsuri, sucuri acidulate ori dulciuri.

Desi autoritatile au facut la inceput de an scolar o serie de anchete, pe parcurs s-au cam culcat pe o ureche.

La cinci luni de la inceperea anului scolar, in curtea unei unitati de invatamant din Sibiu inca se vand saleuri, chipsuri, biscuiti cu ciocolata si sucuri. Adica toate produsele pe care legea le interzice.

Ordinul dat de Ministerul Sanatatii spune ca in institutiile de invatamant comerciantii nu pot vinde produse care depasesc 300 de kilocalorii sau care au peste 15 grame de zahar, 1,5 de sare si 20 de grasimi pe suta de grame. Aceste informatii trebuie trecute clar pe eticheta. Nu se intampla asta. In schimb, vanzatoarele jura ca sandvisurile lor au aviz.

De altfel, inspectorii sanitari spun ca fac periodic controale, care au bagat spaima in unii comerciantii. Cat despre cei care mai vand si astazi ilegal, nici inspectorii scolari nu isi asuma vreo raspundere.

In timp ce autoritatile arunca vina dintr-o parte in alta, numarul celor mici care sufera de probleme de greutate creste de la an la an. Ultimele statistici arata ca in Romania 90.000 de copii intre 4 si 10 ani sunt obezi.

Tags: alimentatie, scoli,


VIDEO PROTVPLUS.RO