Castele medievale romanesti, de vanzare la preturi de vila cu etaj


Ultimul update: Duminica 14 Octombrie 2012 14:47
Data publicarii: Luni 07 Mai 2012 18:58
Categorie: Stiri Economice

De vreme ce statul nu are bani sa salveze castelele vechi de sute de ani, apar investitori interesati de asa ceva. In Bistrita, 4 italieni au platit 350.000 de euro pe un domeniu de la 1800, evaluat initial la un milion de euro.

Mostenitorii unei familii de conti, care traiesc in Ungaria acum, s-au multumit si cu acest pret de criza. La randul sau, un medic a salvat o ruina medievala din Alba si a transformat-o intr-un hotel deosebit.

Medicul din Brasov, pasionat de istoria cavalerilor templieri, a platit, in 1995, echivalentul a 45.000 de dolari si a salvat de la prabusire un castel vechi de peste 700 de ani din judetul Alba, in Muntii Trascaului.

In 2002, proprietarul a mai investit 300.000 de euro si a amenajat in interior si un hotel cu aer medieval. Iar istoria ii atrage pe turisti. Castelul a fost o fortareata in vremea imperiului austro-ungar, iar mai tarziu l-a gazduit pe Regele Mihai, cand era in serviciul armatei. Camerele au mobilier de epoca, baldachine si bai de piatra.

Ar mai fi de reconditionat jumatate de castel, dar proprietarul asteapta sa mai stranga bani.

Castelul familiei Imre din Sarata, judetul Bistrita, are insa alta poveste: construit in 1835, era faimos pentru balurile care se incheiau cu jocuri de noroc pana dimineata. In anii '50, cand s-au ars toate mobilele somptuoase si o biblioteca pretioasa, si-a pierdut toata stralucirea.

Acum, patru italieni au platit pentru toata gradina si castelul cu 26 de camere, valoarea unei vile din centrul Bucurestiului. Daca statul nu investeste in astfel de castele care ar face fala unei zone intregi, particularii macar nu le lasa sa se darame.

VIDEO PROTVPLUS.RO