Cu 3 saptamani inainte de Paste, pensionarii iau cu asalt casele de ajutor


Ultimul update: Joi 26 Iulie 2012 22:24
Data publicarii: Marti 29 Martie 2011 18:08
Categorie: Stiri Sociale

Oamenii rabda cu orele in picioare pentru ca cererea este foarte mare, iar banii putini. In final, fiecare primeste cateva sute de lei din care abia va umple o sacosa cu de-ale gurii.

Drama pensionarilor romani: sunt saraci si fac coada la CAR pentru imprumut

Pensionarii se indatoreaza ca sa manance, CAR-urile sunt mai prospere

Garboviti de ani si de griji, niste bunici asteapta de la 5 dimineata doua paini, ulei si zahar. "La 84 de ani, sa te scoli din pat si sa pleci, nu prea e bine, dar n-ai ce sa faci", spune unul dintre ei, in vreme ce celalalt marturiseste: "Cand imi mai da un pachet, ma-ndulcesc la inima".

 Altfel, au zile amare de saracie si singura lor iesire din foame este un nou imprumut. Doar patru lei mai are, pana la Paste, o batrana. Anii trecuti, ii punea hrana pe masa baiatul. El s-a dus, iar mama se indatoreaza ca sa-i faca pomana si sa traiasca si ea.

Fondul de ajutorare ajunge doar pentru cei care fac contracte acum. Plafonul maxim oricum a scazut de la 4.000 la 1.000 de lei, ca sa poata fi ajutati cat mai multi nevoiasi. Si un bunic spera sa-si cheme la masa nepotii, ca sa-si aduca aminte de el peste timp. Va primi insa doar jumatate din cat a cerut: 500 de lei.

500 de lei vor disparea odata cu masa de sarbatoare, daca omul vrea miel si cozonac si vin. Cei mai multi imprumuta intre 100 si 500 de lei, cu dobanzi de 2 pana la 10%, plus rate extinse.

Se mai ajuta si unii pe altii. Inainte de Craciun, a fost instalata o cutie a milei. De atunci, s-a umplut si a fost golita de cateva ori, hranind cu cele cateva sute de lei pe cei mai saraci pensionari. Toti cei care iau imprumuturi, strecoara inauntru cate un leu. Unii isi pot permite sa lase doar 10 bani. Dar tot vor sa arate ca le pasa.

Tags: pensionari, car, cozi,

Constransi de saracie. Biletele de tratement, un lux pentru pensionari
Batranete grea! Pensionarii fac imprumuturi pentru masa de Craciun
Drama pensionarilor romani: sunt saraci si fac coada la CAR pentru imprumut
VIDEO PROTVPLUS.RO