COVID-19 le fură copiilor bucuria de a colinda de Halloween. Care sunt recomandările medicilor

Ultima actualizare: 28-10-2020 20:31

Dorința de a-i proteja pe copii de COVID duce la evitarea, temporară, a unor momente fericite pentru ei, cum ar fi colindul de Halloween.

Costumați în personaje înfricoșătoare, copiii le cereau dulciuri vecinilor. Ar fi mai bine, să nu colinde în acest an, spun medicii.

Dacă pun mâna pe bani ori bomboane atinse de un bolnav cu SARS-CoV-2, copiii se pot infecta și apoi duc virusul acasă, în familie.

Anul trecut, la finalul de octombrie, mici vrăjitoare şi troli de grădină băteau insistent la uşile vecinilor şi le cereau dulciuri.

Anul acesta va fi diferit. Copiii nu mai pot merge la colindat în grupuri mari pentru că nu respecta distanţarea, avertizează specialiştii. Bucuria îi va face să renunţe la mască, pentru că se cunosc între ei şi se simt în siguranţă.

Acela e momentul în care sunt vulnerabili. În plus, bomboanele pe care le primesc drept răsplată pentru colindat pot fi atinse în prealabil de o persoană infectată. Fără să îşi dea seama, pot duce mâna la nas, la gura ori la ochi şi să se infecteze.

Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: "Pot pune mâna pe tot felul de obiecte, începând cu clanţa cu care deschid uşa blocului, urcă în lift şi pot pune mâna pe alimente care să fie contaminate sau, şi mai rău, pot pune mâna pe bani. Părerea mea personală e că ar trebui să stea acasă."

Sunt însă şi medici care spun că n-ar trebui să le răpim copiilor toate bucuriile. E nevoie însă de multă multă grijă.

Adrian Marinescu, medic infecționist Matei Balș: "Dacă cei mici respecta măsurile generale prin care previn infecţia cred că nu vor fi probleme. Ar trebui să păstreze o anumită distanţă, cineva ar trebui să îi supravegheze şi atunci eu cred că trebuie să îşi facă bucuria fără să existe risc mare de transmitere."

Cert este că afacerile cu costume şi decoraţiuni specifice acestei sărbători au de suferit. Vânzările au scăzut chiar şi cu 80 la sută.

Nora Asaf, designer de costume: "Era o perioadă, una dintre cele mai pline perioade, Halloweenul, care din păcate a scăzut, a picat, din cauza a ceea ce se întâmplă."

Petrecerile temetice din cluburi nu vor mai exista şi nici cele din restaurante. Pentru a-i face fericiţi pe copii, putem organiza un mic Halloween în familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO