Chef cu gratare si miros de mici, printre morminte. Tiganii au intins mesele prin cimitire, de Pastele Blajinilor

Dată publicare: 20-04-2015 18:00
Dată actualizare: 23-04-2015 00:35


Chef mare, fum si gratare incinse printre morminte, luni, de Pastele Blajinilor, zi in care in mod traditional, se da de pomana pentru sufletele celor adormiti.

La Buzau si nu numai, tiganii au intins mese mari si bogate in cimitire si au insirat la vedere zeci de cozonaci, oua rosii, kilograme de fripura, sute de sarmale si bauturi de tot felul. Nu toti au apreciat atmosfera.

"E frumos sa bem, sa mancam la mormintii nostri ca asa ne-a lasat Dumnezeu. Fripturi, cu mici, cu oua, cu branzeturi, vinuri din toate calitatile, coniace de care vrea lumea."

La Buzau, tiganii au intrat cu masinile pe alei si au intins mese bogate. Apoi au incins gratarele. Mai in gluma mai in serios mirosul de friptura te trezea din morti.

"Care impartim si la sarac si la bogat. Fratii mei, Kenedi, Leonte si Aurelia, imi pare rau ca nu e si fratele meu Nixon si se afla arestat."

Si in cimitiul Viisoara din Ploiesti, s-a lasat cu un chef printre cruci.

"Sa fie in sufletul a toti mortii. Ase e la noi odata pe an. Sa mananca si saracul, si bogatul."

Aici, doar barbatii s-au asezat comod la masa. Femeile si-au gasit loc pe unde au apucat, de regula direct pe monumentele funerare.

Mihai Cristea, bulibasa: "Indiferent ca este inmormantare, indiferent ca este nunta, tigancile noastre nu sta cu noi la masa. Fiindca asta este traditia noastra."

Cei care nu fac parte din comunitate, dar au vrut sa aprinda luni o lumanare la capataiul rudelor trecute la cele vesnice s-au aratat deranjati de harmalaie.

In cimitirul Eternitatea, din centrul orasului Galati, Pastele Blajinilor s-a incheiat cu un morman de gunoaie. La intrare, administratorii au improvizat o bariera din pubele pentru a opri accesul autoturismelor. Dar in lipsa tomberoanelor, fiecare a aruncat resturile pe unde a apucat.

Altii si-au gasit mormintele vandalizate: "Distrus. Luat tevile, luat tot. Si gunoi, vesnic gunoi. Dar noi platim pentru asta, sa nu avem gunoi pe morminte, nu?", spune o femeie.

Si mai putin respect pentru odihna celor morti a aratat un barbat care a fost surprins de politistii locali intr-un moment...delicat: "Am facut nevoili! Am baut la dansu', aici, si mi-am facu nevoili aici si m-a vazut."

Pastele Blajinilor este o sarbatoare populara si nu are o randuiala specifica in tipicul bisericesc. Aceasta zi, numita si Pastele Mortilor sau Pastele Mic, se sarbatoreste, conform traditiei, in prima luni din a doua saptamana de dupa Inviere.


VIDEO PROTVPLUS.RO