Cetatea de Scaun a lui Tepes, proaspat renovata. Peretii, plini de igrasie

Dată publicare: 29-01-2011 17:49
Dată actualizare: 07-11-2012 06:05


"Unde esti tu, Tepes Doamne?" Se intreaba indignati tot mai multi experti in restaurari istorice privind termopanele montate recent in sala tronului la Cetatea de Scaun a faimosului domnitor.

Mai grav este ca edilii locali au tocat patru milioane de euro pe sisteme impotriva umiditatii si renovarea unor pereti care, surpriza, sunt acum plini de igrasie si condens.

E ridicol, admit muzeografii, sa schimbi la un interval de zece minute galeti si ligheane intr-o cladire proaspat renovata.

Scandalul de la Complexul National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste a inceput dupa ce mai multi specialisti au avertizat ca lucrarile de restaurare facute cu bani europeni sunt prost gandite si realizate.

Licitatia a fost castigata initial de o firma de constructii din Spania. Patronul a intrat insa in faliment, iar restaurarea a fost preluata o companie locala romaneasca.

Constructorul nu are constiinta incarcata. Reprezentantii companiei spun ca nu au nicio vina. Au respectat proiectul care le-a fost pus in fata. Au montat inclusiv doua instalatii de dezumificare, atata doar ca nu functioneaza. Spun ca e foarte posibil sa fie de vina umiditatea din zona.

Si mai multumiti de cum au cheltuit banii sunt sefii de la Complexului Muzeal Curtea Domneasca.

"Lucrarile s-au finalizat. Sunt efectuate in conformitate cu avizul emis de Comisia Nationala a Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. Nu au existat obiectii. Nu sunt probleme de executie", spune Ovidiu CArstina, directorul CN Muzeal Curtea Domneasca Targoviste.

Ministrul culturii Kelemen Hunor nu a dorit sa comenteze situatia si nici sa explice cum vom justifica in fata expertilor de la Bruxelles cei patru milioane de euro.

Tags: renovari,


VIDEO PROTVPLUS.RO