Cel mai mare parc eolian din Europa, inaugurat joi, la Constanta

Dată publicare: 24-06-2010 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 00:26


Romania este oficial pe aripile vantului. Nu in sensul rau, ca am fi deja in aer, ci pentru ca aici se investesc miliarde de euro in energia eoliana.

Cehii au dat deja drumul celui mai mare parc de turbine din Europa, iar spaniolii vor sa le calce pe urme si sa faca in Dobrogea cea mai mare intindere de mori de vant din lume. Ce castigam noi din asta? Vom plati mai putin pentru factura de curent.

Incepand de joi, vantul care adie in Dobrogea va ajunge pana in prizele noastre. Cehii de la CEZ au ridicat in Constanta cel mai mare parc eolian din Europa. Jumatate din cele 240 de turbine au fost instalate deja, iar acestea vor produce energie cat un reactor nuclear.

Spaniolii de la Iberdrola au planuri si mai mari, anuntand investitii duble, iar Petrom are deja toate autorizatiile pentru o investitie de 100 de milioane de euro.

O eoliana costa circa 3 milioane euro, fapt pentru care energia produsa de aceste mori este mai scumpa ca cea pe carbuni, de exemplu, chiar daca este nepoluanta. Facturile mici vor veni abia dupa ce investitorii vor trece pe profit.

100 de turbine produc energie pentru 700.000 de gospodarii. Pana in 2020, 24% din energia produsa in Romania trebuie sa vina din surse regenerabile.

Tags: electricitate,


VIDEO PROTVPLUS.RO