Cazuri sfasietoare de abuz, raportate la "Telefonul copilului"

Dată publicare: 11-03-2010 00:00
Dată actualizare: 27-10-2012 01:37


Cine este parinte si are urechi de auzit, sa auda! Nu trece zi in aceasta tara in care un copil sa nu fie abuzat fizic sau verbal, in care sa nu fie trimis la munca sau la cersit si in care linia telefonica dedicata celor mici sa nu sune.

 

La celalalt capat al firului, sunt fetite sau baieti cu povesti tulburatoare de... trezit adultii.

Un raport realizat de Asociatia "Telefonul copilului" arata ca numarul minorilor care au cerut ajutor s-a triplat din 2008 incoace. Dintr-un total de aproape 5.300 de apeluri primite de consilierii de aici, peste 1.000 au venit direct din partea celor mici si nu a rudelor, vecinilor sau cunoscutilor care au vrut sa ii sprijine cumva.

Cei mai multi dintre ei cer consiliere psihologica si asta din cauza lipsei de comunicare din familie. Aproape 30% dintre cei mici spun ca au fost abuzati. Daca ar fi ne referim la zonele tarii in care astfel de probleme apar cel mai adesea, pe primul loc gasim Moldova, mai ales satele de acolo. In 2009, peste 430 de copii din aceasta regiune au sunat la telefonul copilului, multi dupa ce au fost agresati

"As vrea sa fiu ascultat mai mult si judecat mai putin", spune intr-o convorbire cu unul dintre consilieri un baiat de 15 ani. O fetita de doar 13 ani se plange si ea: "E mama mea si ar trebui sa ma inteleaga si sa ma accepte asa cum sunt" .

Numarul abuzurilor semnalate s-a dublat in ultimul an. Molestare fizica, neglijare, exploatare prin munca. Pe toate le noteaza psihologii. Aproape jumatate dintre cei care au fost abuzati intr-un fel sau altul au varste intre 13 si 15 ani.

Din pacate, cele mai multe cazuri de abuz asupra copilului semnalate la "Telefonul copilului" se intampla in familie. Loviti frecvent sau trimisi la munca ori la cersit, multi dintre cei mici nici nu mai stiu ce este aceea scoala.

Daca si dumneavoastra cunoasteti o fetita sau un baietel care are nevoie de sprijin puteti suna gratuit la 116 111. Sau puteti trimite un sms la 874 si sa donati astfel 2 euro pentru ca si mai multi copiii sa primeasca o mana de ajutor.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO