Catolicii au sarbatorit Pastele in familie. Gospodinele au pregatit mese imbelsugate, iar copiii au fost vizitati de iepuras
Primeniti de sarbatoare, cu haine noi si case care se invart dupa soare, crestinii care sarbatoresc Pastele s-au aflat duminica in jurul pranzului la masa cu rudele.
Bucataresele au scos de la cuptor friptura de miel in crusta si nelipsita pasca. In familiile din Transilvania nu a lipsit supa dulce de pui pentru coconii cei tineri si inca neinvatati cu gustul mielului.
La Gornesti, in Mures, s-au strans in jurul mesei trei generatii. Nu este Paste fara miros de friptura. Coasta de miel a fost umpluta din timp cu maruntaie si cu oua fierte si impanata cu bucati mari de slanina afumata. In dimineata Pastelului, carnurile sunt lasate in voie la cuptor si stropite cu rabdare ca sa prinda gust de condimente, dar si crusta aurie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Asta e o pulpa de miel, asa crud cum enumai slanina ce impodobeste. Asta e umplut cu maruntaie de miel si un pic de carne de porc sa fie mai mult", a explicat o gospodina.
"E un obicei de la mos stramosi, in fiecare Pasti sarbatorim cu carne de miel. Am taiat miel…de fiecare Paste taiem un miel. Pentru familia noastra un miel de 15 kile…", a spus Vajda Imre.
Pentru domnisorii pretentiosi se taie si o gaina, iar pe masa troneaza de acum supa galbena cu taitei de casa. In Ardeal se pastreaza si un alt obicei extrem de frumos. Dupa ce sambata au impodobit cu flori casele fetelor nemaritate, a doua zi de Pasti baietii pornesc dupa rasplata. Stropitorii ar trebui rasplatiti cu oua rosii si bani.
Si in Bucovina sutele de romani polonezi din Cacica isi respecta traditiile. Una dintre ele spune ca ouale rosii se taie in tot atatea felii cati invitati sunt in casa.
"Prima data se mananca oul si se aduce aminte, daca te-ai ratacit candva, ti-aduci aminte cu cine ai mancat oul in ziua de Paste", a spus Cristina Lupaescu.
In familia Croitoriu nu se manaca miel. Femeile au pregatit insa, pe langa friptura de porc, oua umplute cu ciuperci si castraveti murati, dar si o salata cu fasole rosie, pui si praz.
Bucurie mare a fost duminica si pentru Ayana si Alex. Iepurasul a ascuns in gradina casei cadouri pentru amandoi. Inainte sa plece, iepurasul i-a pus sa ii promita ca vor fi cuminti si anul acesta.