Oamenii care detin puterea in Vaslui si violul care a scandalizat tara. "Nu spun ca e de vina cineva" si "Evitati autostopul"


Ultimul update: Sambata 01 August 2015 07:01
Data publicarii: Miercuri 29 Iulie 2015 16:24
Categorie: Stiri Sociale
harta Vaslui vazut pe Google Maps, satul valeni

O tara intreaga este cu ochii pe evenimentele din judetul Vaslui, dupa ce cazul celor 7 violatori lasati in libertate a devenit public. Mai putin s-a vorbit insa despre ce spun liderii oficiali si spirituali ai judetului.
 

Cazul tinerei violate in Vaslui a generat cele mai diverse puncte de vedere si a dus la dezvaluirea unei probleme „tinuta sub pres” a societatii romanesti. Ce spun insa capii judetului care a fost scena acestei drame? Pe cine fac ei vinovat? Ce solutii au pentru ca asa ceva sa nu se mai repete? Iata cateva dintre declaratiile lor din ultimele zile privind acest caz, facute pentru Agerpres.

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu: „Eu nu spun ca este de vina cineva, dar nu este corect sa aiba de suferit oamenii simpli si muncitori din judet. Fapta celor sapte este in mod evident una reprobabila. Politia si-a facut treaba, i-a dat pe tineri pe mana justitiei, de acum e responsabilitatea justitiei sa se pronunte”.

Protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasa: "Ceea ce s-a intamplat la Valeni este foarte urat. Normal, nimanui nu-i place ce se aude, ce a fost acolo, insa este asemenea multor cazuri care se intampla in tara noastra, din nefericire, este cazul care arata tonul pe care il primeste societatea de astazi de la cei care se vor a fi formatori de opinie.(...) Trebuie sa intelegem ca nu putem promova lucrurile care dauneaza nici macar ca informare. Putem vedea bine si rau in toate categoriile sociale. Important este sa fim putin mai selectivi, cei care transmitem mesaje catre multime sa fim putin mai responsabili, tinand cont ca noi formam o societate in care vor trai copiii nostri".

Viceprimarul comunei Valeni, Radu Beligan: "Din pacate, este un caz care ne afecteaza ca imagine. Poate este si o mediatizare excesiva, e o presiune prea mare pe noi. Valeni nu este o comuna de violatori sau de criminali, este o comuna de oameni gospodari, care muncesc, care au mers in strainatate si s-au intors pentru a-si face un rost. Pe acei tineri nu-i putem izola, deocamdata nu stim daca ei sunt sau nu vinovati. Justitia isi va spune cuvantul, ei acum sunt suspecti. Daca se va dovedi ca au gresit, vor plati asa cum cer legile acestei tari. Normal ca o astfel de fapta este reprobabila, dar sa lasam justitia sa se pronunte”.

Prefectul judetului Vaslui, Andrei Puica: „ Vom vedea ce putem face pentru ca pe viitor astfel de fapte sa fie mai putine. Oricum, fenomenul este greu de controlat. De exemplu, in acest caz vorbim despre o tanara care a urcat in masina unui cunoscut, care a promis ca o duce acasa. Eventual, o sa ne orientam la campanii prin care sa-i informam pe tineri cu privire la mijloacele de transport pe care le folosesc, sa evite autostopul”.

Purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui, Mihaela Straub: ''Victimele infractiunilor la viata sexuala sunt in general femeile cu un grad mai mare de vulnerabilitate: adolescentele, victime ale propriei naivitati sau persoanele incapabile de a se apara, persoane varstnice care locuiesc singure. In cazul adolescentelor este extrem de importanta supravegherea si indrumarea parintilor, cunoasterea de catre acestea a riscurilor la care se expun, iar in cazul persoanelor incapabile de a se apara este esentiala dotarea locuintei cu incuietori sigure, evitarea anumitor zone putin frecventate, in special seara si, daca este posibil, sprijinul permanent al unui membru al familiei.

Sunt masuri simple, pe care toata lumea le cunoaste si le poate adopta: dotarea usii cu o incuietoare mai sigura, evitarea zonelor izolate, mai putina incredere in persoane necunoscute, evitarea deplasarii cu masini de ocazie, insa frecvent se merge pe principiul 'mie nu mi se poate intampla''.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO