Saptamana de foc! Temperaturile caniculare fierb Romania!

17-07-2010 00:00


UPDATE:  Saptamana incepe cu o zi de canicula. Asta dupa ce si duminica multe orase ale tarii s-au copt sub soare. Romanii din vest si sud au indurat si 40 de grade Celsius, iar multi dintre cei care au iesit pe strada au avut nevoie de ajutor.

Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, a convocat Grupul tehnic de suport pentru temperaturi ridicate si a cerut primarilor si institutiilor cu atributii sa aplice masuri pentru prevenirea efectelor caniculei, precum instalarea de puncte de prim ajutor si pentru distribuirea apei potabile.

Printre masurile care mai trebuie aplicate se numara asigurarea functionarii in regim prelungit a fantanilor arteziene si cismelelor permanente si temporare din Capitala, marirea frecventei de udare a principalelor artere de circulatie ale Capitalei si a altor strazi intens circulate si intensificarea controalelor la societatile comerciale care produc si comercializeaza produse alimentare usor perisabile si supravegherea calitatii acestora de catre serviciile publice deconcentrate cu atributii in marile supermarket-uri si piete agroalimentare.

Prefetul a mai amintit ca atunci cand sunt anuntate coduri de canicula, la sediul Prefecturii va functiona un punct de prim ajutor pentru persoanele afectate de temperaturile ridicate.

Indicele de confort termic a depasit in Vest, Sud si Sud-Est pragul critic de 80 de unitati. Medicii ne sfatuiesc sa bem foarte multe lichide, cand umiditatea este atat de mare.

Cand au iesit din case, cei din Timisoara au dat peste 36 de grade, poate chiar mai mult acolo unde betonul a inlocuit spatiul verde. Doar cativa au iesit pe strazile incinse de soare. Printre ei, si o turista din Grecia, care se simte ca acasa pe o asemenea caldura.

Ai nostri in schimb suporta mai greu soarele arzator. Asa ca au renuntat cat au putut de mult la haine si s-au asezat langa fantani.

Si la Iasi au fost mai mult de 35 de grade. In apartamentele fara aer conditionat se adunsera 40, la amiaza.

Zapuseala s-a instalat inca de dimineata si la Craiova, unde tot 40 a fost cifra care i-a chinuit pe oameni. Pana si palmierii din centrul orasului au palit sub soarele arzator.

Si este doar inceputul. Specialistii prognozeaza inca doua zile de foc.

Iata cateva sfaturi despre alimentatia pe timp de canicula, de la Oana Cuzino.

Tags: canicula, decese,

VIDEO PROTVPLUS.RO