Bolnavii din Sibiu, umiliti de autorii celei mai mari fraude cu certificate de handicap

11-11-2011 19:06


Scandalul certificatelor de handicap, emise fraudulos la Sibiu, face victime colaterale. Sunt vizati acum cei care s-au pensionat anticipat folosindu-se tocmai de aceste documente.

500 de oameni au fost chemati la reexaminare, cei mai multi cu astm bronsic. Dar printre ei, se numara si pacienti cu adevarat suferinzi: unii cu epilepsie sau care nu se pot deplasa. Acestia s-au simtit umiliti ca sint pusi in aceiasi oala, cu mincinosii.

Atata necaz doar pentru ca altii, cu functii bine plasate, sunt suspectati ca si-au fabricat certificate de handicap.

Printre ei, fostul director general al Directiei de Munca din Sibiu, doi membri ai consiliului judetean, fostul director general al Casei de Pensii, diversi salariati ai Directiei de Asistenta Sociala, cativa medici de familie sau chiar fostul presedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Sibiu.

''Mai mare bataie de joc nu exista. Eu inteleg ca sunt persoane care zic ca sunt bolnave, nevazatori care merg la sapa, nevazatori care conduc masina, dar noi care suntem in drept, pana si pe noi sa ne bage in toate prostiile nu se poate'', a spus Elena Stama, persoana reevaluata.

Din 2100 de persoane pensionate anticipat pe baza certificatelor de handicap, 500 sunt puse sub semnul intrebarii. Vineri, unii pensionari au iesit val-virtej dupa interogatoriu si au refuzat sa discute despre rezultat.

Potrivit celor din Comisia de reevaluare, 80% dintre cei chemati pana acum nu au putut dovedi handicapul de pe hartie.

Cei pensionati pe baza certificatului de handicap pot iesi mai repede din campul muncii si beneficiaza de o valoare mai mare a punctului de pensie.

VIDEO PROTVPLUS.RO