Bataie pe brazii ieftini de Craciun. Romanii ar putea ramane doar cu cei veniti din import


Ultimul update: Joi 14 Noiembrie 2013 06:54
Data publicarii: Luni 11 Noiembrie 2013 19:50
Categorie: Stiri Sociale

Anul acesta va fi bataie pe brazii ieftini. Romsilva a anuntat ca va scoate la vanzare cu 14.000 mai putini, fata de cum ne-a obisnuit.

In plus, s-ar putea nici sa nu ajunga la vanzare, avertizeaza sefii marilor magazine care inca asteapta o baza legala pentru a face comenzile. Asa ca este posibil sa fim obligati sa cumparam pomi din import. Este adevarat, mai frumosi, dar si la alte preturi.

Anul acesta cei de la Romsilva au tot amanat momentul taierii brazilor din cauza temperaturilor nefiresc de mari. Totusi, anunta ca de saptamana viitoare vor incepe sa taie brazii, dar vor fi mai putini ca in 2012.

Adam Craciunescu, Romsilva: "S-a diminuat suprafata fondului forestier, era normal sa reducem si numarul de exemplare. Dar pe piata in ultima perioada de timp apar tot mai multe intrari din importuri."

Copacii scosi la vanzare de Romsilva sunt de altfel cei mai ieftini de pe piata. Daca molidul costa intre 12 si 25 de lei, bradul se vinde cu 37.

Tocmai de aceea reprezentantii marilor magazine sustin ca vor sa aiba pomi de Craciuni ieftini pentru clienti, dar se plang ca inca nu au putut da comenzile.

Delia Nica, reprezentat al lanturilor de magazine: "Suntem impiedicati de a pune la dispozitia clientilor nostri, de a oferi varianta romaneasca a brazilor de Craciun intrucat nu putem achizitiona crotalii specifici de marcare a brazilor proveniti de pe piata romaneasca. Nu putem sa facem acest lucru pentru ca Imprimeria Nationala asteapta aceasta hotarare de guvern."

In acest caz, multi ar putea renunta la ideea de a avea brad de sarbatori, sau se vor indrepta spre cei din pepiniere.

Reprezentat al institutului de cercetare silvica: "Clientul vine in pepiniera, il alege, noi putem sa il livram cu balot la radacina pentru ghiveci sau sa il taiem la solicitarea clientului."

Andrea Brasovean, corespondent ProTv: "In functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie, puteti cumpara de aici cu 100 de lei un brad mic, dar cu o coroana bogata. Sau poate vreti unul mai inalt la acelasi pret. Daca, insa, preferati un brad impunator, puteti alege unul precum acesta care are peste 2 metri, dar costa cu 50 de lei mai mult."

Variante mult mai exotice au aparut deja pe piata.

Comercianta: "Asta e Abies Alba, care e la 330, negociabil. Asta Picia Punges Argintea, la 1000 tot negociabil."

In ultimii ani Romania a inceput sa se indrepte tot mai mult spre brazii de import, in special din tarile nordice.

Palma data autoritatilor. Cum au reusit satenii din Negoiesti sa isi faca singuri sosea de centura
Ce poti face cu bradul de Craciun. Multi sunt reciclati si transformati in ingrasamant sau peleti
VIDEO PROTVPLUS.RO