Atentie! 10% dintre plantele exotice de apartament sunt otravitoare

09-07-2010 00:00


Medicii admit ca nu de putine ori au salvat la limita pacienti care le-au inghitit frunzele toxice ori au prescris tratamente pentru cei care doar le-au atins si au avut de suferit.

Una dintre acest plante, extrem de ceruta, se numeste Dieffenbachia. Atunci cand este ingerata, frunza in special, duce la umflarea imediata a gurii, a gatului si poate provoca o paralizie temporara a corzilor vocale. De asemenea, este recomandat sa evitati contactul sevei cu ochii.

Medicii spun ca o bucata destul de mica poate otravi un copil.

Recomandarea specialistilor este sa cititi cu atentie instructiunile sau sa solicitati informatii suplimentare despre o eventuala toxicitate, pentru ca, in multe cazuri, nu le veti gasi pe eticheta primita la cumparare. Desi Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor spune ca aceasta mentiune este obligatorie

Seva, otravitoare pentru noi, este de fapt un soi de mecanism de aparare pentru planta, explica specialistii. Daca cel mic nu ajunge la doctor intr-o jumatate de ora, bucata de frunza inghitita se poate dovedi fatala. Putini parinti cunosc insa pericolele.

Exista si plante care ne pot face rau la o simpla atingere. De exemplu, Hortensia, in anumite conditii. Cei de la Protectia Consumatorului au controlat mai multe magazine de plante pentru a vedea cate isi atentioneaza clientii.

In ultimii 5 ani, numai in Capitala au fost inregistrate 25 de cazuri de intoxicatii.

Tags: intoxicatii,

VIDEO PROTVPLUS.RO