Arsenie Boca si Securitatea. Cea mai cutremuratoare ruga, in celula: a disparut cateva clipe chiar in fata tortionarilor

Ultima actualizare: 02-04-2015 07:06
parintele Arsenie Boca

Activitatea preotului Arsenie Boca a starnit interes Securitatii. A fost anchetat si arestat de mai multe ori, inlaturat apoi de la Manastirea Brancoveanu si de la Manastirea Prislop si, in final, obligat sa renunte la preotie.

Prigoanei comuniste i-au urmat anii in care a fost urmarit de securisti. O serie de marturii despre cea mai dificila perioada a vietii sale arata cum era perceput Arsenie Boca in raporturile cu regimul comunist.

Fostul detinut politic Dan Lucinescu a prezentat un episod iesit din comun din perioada petrecuta in inchisoare de Arsenie Boca, in care a afirmat ca preotul disparuse de sub ochii anchetatorilor sai. Dan Lucinescu, autor al volumului „Parintele Arsenie Boca, un sfant al zilelor noastre”, aparut in 2009, a relatat despre o vizita pe care un ofiter de la Securitate i-a facut-o preotului in inchisoare.

Momentul surprins de Dan Lucinescu il infatiseaza pe Arsenie Boca rugandu-se in celula sa, ingenunchiat pe lespedea de beton. Rugaciunii ii urmase intrarea securistului in incapere, insotit de gardianul inchisorii.

Cand deschisera usa celulei, imediat dupa vizionarea prin vizeta, vazura cu stupoare si groaza, ca aceasta era complet goala. Cu cat priveau mai mult celula goala, cu atat intreaga lor fiinta se tulbura. Ochii celor doi se mareau in orbite, in timp ce sangele adunat in capul lor le transforma figura intr-un cuptor in flacari, aproape de a tasni prin piele. Atat ofiterul, cat si gardianul isi scuturau intregul corp, sa se poata trezi din cel mai mare cosmar trait de ei vreodata. Cu cat se uitau mai atent in celula, cu atat aceasta aparea complet goala. Deja prin mintile celor doi se depanau scenariile cele mai sumbre, de arestare si de ancheta prin tortura, pentru dezvaluirea intregii operatii de facilitare a evadarii unui detinut, aflat in timpul anchetei. Nevenindu-le sa creada acea realitate, amandoi se proptira in usa pentru a o inchide cu cheia, dupa care, plini de emotie, cu mainile tremurand, au dat la o parte capacul vizetei, uitandu-se fiecare pe rand, din ce in ce mai derutati, avand fiecare din ei senzatia ca si-au pierdut mintile. Revenindu-si treptat din acel soc groaznic, au inceput sa se uite pe rand, prin vizeta, nevenindu-le sa creada ca detinutul lor, parintele Arsenie Boca, statea nemiscat in genunchi, lipit de masuta pe care era aprinsa lumanarea si avand alaturi Sfanta Evanghelie”, a relatat autorul volumului „Parintele Arsenie Boca, un sfant al zilelor noastre”.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO