Aproape un sfert dintre europeni erau amenintati in 2008 de saracie

14-12-2010 00:00


saracie lucie

Circa 116 milioane de cetateni europeni, reprezentand aproximativ un sfert din populatia Uniunii Europene, erau amenintati de saracie sau excludere sociala, in 2008, potrivit unui studiu publicat luni de Biroul European de Statistica, Eurostat.

Comisia Europeana (CE) are ambitia de a reduce cu cel putin 20 de milioane numarul de persoane care se confrunta cu riscul saraciei sau excluderii sociale, in urmatorii zece ani. Insa, pana atunci, datele sunt alarmante.

Potrivit statisticilor Eurostat, nu mai putin de 81 de milioane de persoane (adica 16,5 la suta din populatia Uniunii) se confruntau cu riscul saraciei, in 2008. Aceste persoane, care traiesc in principal in Letonia, Romania si Bulgaria, aveau un venit situat sub pragul lor national al saraciei, luand in calcul inclusiv ajutoarele sociale.

Dar saracia atinge si tarile "mari" ale Uniunii, potrivit raportului Eurostat, intitulat "Venit si conditii de viata in Europa". Astfel, Franta inregistra 7,9 milioane de persoane (13,1% din populatia sa) amenintate de saracie. In Germania, nivelul persoanelor amenintate de saracie este de 15,2%. In Spania, acesta este de 19,6%, in Italia - de 18,7,% iar in Marea Britanie - de 18,8%.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO