Basescu a invitat sindicalistii la Cotroceni! Acestia vor TVA diferentiat

07-05-2010 00:00


UPDATE: Traian Basescu i-a invitat duminica la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pe liderii celor 5 centrale sindicale: Cartel Alfa, CNSLR - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical, Confederatia Meridian.

Totul dupa ce marile confederatii sindicale au anuntat ca punerea in practica a masurilor anuntate de presedinte poate duce la proteste asemanatoare cu cele din Grecia.

Liderii confederatiilor au sarit ca arsi inca de joi seara, de cand presedintele a anuntat masurile prin care vor fi reduse cheltuielile de personal. Sindicalistii nu sunt de acord cu scaderea fondului de salarii cu 25% daca asta inseamna reducerea venitului cu acelasi procent pentru fiecare bugetar, indiferent ca ia 700 de lei sau 3 000 de lei.

Acestia sustin ca exista alte solutii pentru a taia cheltuielile. Vorbesc, de pilda, despre un TVA diferentiat. Ei au cerut, de altfel, o intalnire de urgenta cu membrii Executivului si in prezenta presedintelui, inainte ca delegatia FMI sa plece din tara, pentru a le prezenta tuturor variantele lor.

Daca discutiile de la sfarsitul saptamanii cu presedintele nu vor schimba masurile deja anuntate, sindicalistii spun ca sunt gata sa mearga mai departe, pana la greva generala. Iar pensionarii au anuntat si ei ca saptamana viitoare vor fi in strada, langa bugetari.

14:00 Sindicatele isi vor retrage reprezentantii din consiliile de administratie ale Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, Casei de Pensii, Casei de Asigurari de Sanatate si din CES, ceea ce va duce la blocarea activitatii acestor institutii, a spus, vineri, vicepresedintele "Cartel Alfa", Romulus Nita.

In urma declaratiilor presedintelui Traian Basescu, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA”, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical si Confederatia Nationala Sindicala “Meridian” au decis vineri constituirea unui COMITET de CRIZA.

Luni, 10 mai, sunt programate intruniri ale tuturor federatiilor pentru a se decide calendarul si modul optim de aplicare a actiunilor comune stabilite in cadrul primei intruniri a comitetului de criza: miting si greva generala.

De asemenea, toate cele cinci confederatii sindicale sunt decise sa sesizeze toate organismele sindicale europene – Confederatia Sindicala Internationala, Confederatia Europeana a Sindicatelor precum si Organizatia Internationala a Muncii – asupra modului in care Guvernul Romaniei incearca sa rezolvare situatia grava a tarii: "prin transferarea poverii crizei pe umerii lucratorilor, pensionarilor si categoriilor defavorizate din Romania".

Cei din mediul privat rasufla usurati, bugetarii isi plang de mila

Masurile anuntate de Basescu trebuie aplicate de Guvern in 24 de zile

Basescu: Taiem 25% din salariile bugetarilor, 15% din pensii si somaj!

11:00 Membrii Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania picheteaza Palatul Cotroceni si sediile prefecturilor din toata tara, nemultumiti de decizia privind scaderea pensiilor cu 15%, a declarat presedintele organizatiei, Preda Nedelcu.

10:00 Sindicatele considera ca masurile sunt mult prea dure, dar ca reflecta incompetenta guvernului.

Pe de alta parte, reprezentantii patronatelor considera ca aceste decizii ar fi trebuit luate demult in conditiile in care pana acum au tras doar cei din sistemul privat.

Aceste masuri sunt singurele care dau speranta mediului de afaceri si fac posibila o redresare economica. Oricum, nu s-ar fi ajuns aici daca Guvernul si-ar fi facut treaba la timp.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca dupa negocierile cu FMI, pensiile si ajutoarele de somaj vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar".

Seful statului a adaugat ca aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie, iar rezultatul evaluarilor asupra eficientei functionarilor va trebui sa fie gata pana la sfarsitul lunii decembrie.

Ramane de vazut insa daca guvernul Boc mai poate sa treaca si acest test al increderii, in conditiile in care, timp de un an si jumatate, a fost ezitant, ba mai mult, s-a ferit sa ia masuri nepopulare care s-ar fi tradus prin pierderi de voturi.

VIDEO PROTVPLUS.RO