Basescu: Taiem 25% din salariile bugetarilor, 15% din pensii si somaj!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Am intrat in era masurilor dure si mai ales dureroase. Dupa trei zile de speculatii si temeri, presedintele Romaniei arunca bomba, iar tara este pe cale sa dea in clocot.

Bugetarii au aflat joi seara ca vor pierde un sfert din salariu, iar batranii, si asa saraci, 15 procente din pensie. Expertii FMI au mers pe doua variante, a spus seful statului: cea a "increderii" si cea a "neincrederii" in guvernul Boc. Au preferat-o pe prima, care inseamna toate aceste lucruri, dar si multe alte restrictii.

Scade ajutorul de somaj, vor fi taiate drastic subventiile si dispar programele sociale.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Sunt oameni si mijloace mass-media care deliberat intretin o stare de neincredere. Eu vreau sa-i asigur ca Guvernul, Parlamentul si presedintele stiu ce au de facut in situatia economica actuala"

Citește și
Pensionara
Utilizatorii stirileprotv.ro:Platim taxe si nu ni se da nimic!Doar coruptie
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

- "In sedinta de Guvern de miercuri probabil ca se va adopta o hotarare. Nu este o reteta usoara, dar este necesara, pentru ca in momentul de fata lucreaza maxim trei milioane de oameni - economia reala e cea care s-a restructurat puternic in 2009. Ea a reactionat corect la criza! Cel care nu a reactionat corect la criza este Statul!""

- "Statul arata asa ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele cuiva subtirel, iar asta e economia!"

- "Reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25 %, iar pana la sfarsitul anului sefii de institutii au obligatia sa faca selectia si sa-i aleaga pe cei mai buni!"

- "Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie."

- "Toate salariile vor fi afectate, inclusiv salariul minim, insa Guvernul va compensa diferenta, astfel incat salariul minim sa nu scada sub 600 de lei."

- "Veniturile obtinute de la Stat vor fi impozitate cu procente foarte mari."

- "Ajutorul de somaj se reduce cu 15%"

- "Este previzibila o reducere a pensiilor cu 15%."

- "Se va proceda si la reducerea masiva a subventiilor."

- "Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 % din buget. Cheltuielile sociale reprezinta 12 % din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 % din bugetul de Stat. Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?"

- "N-as vrea sa facem impreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu in bugetul de Stat este 31% din PIB iar cheltuielile bugetului de stat sunt de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social. Vor mai fi si multe alte masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul, cum ar fi modificari ale Codului muncii pentru a flexibiliza forta de munca, unele analize cu privire la impozite".

- "Plata datoriilor pe care Statul le are catre firme! Acest lucru este esential."

- "Procesul de descentralizare trebuie accelerat masiv. As vrea sa ma intelegeti foarte bine, sa nu fie loc de speculatii. Nu ma refer la reducerea banilor in scoli si spitale, ci strict la salarii."

- "O crestere a TVA-ului i-ar fi afectat la fel de mult pe cei cu pensii mici. Inchei spunand inca o data ca am incredere ca vom reusi. Voi fi un partener al Guvernului. Si vreau sa mai inchid un zvon. Ma vedeti in postura de a face remanieri, de a da afara ministri.... NU fac remanieri, este nevoie de stabilitate. "

- "Nu vreau sa intru in polemici, dar nu ma pot abtine sa nu fac un comentariu, fata de cei care sunt nemultumiti de politicile Guvernului. Acest Guvern s-a angajat sa ia masuri in ianuarie. Nu voi ezita sa-i arat asa cum sunt, daca uita ce faceau cand erau la guvernare sau cand duduia economia."

- "Veniturile oricum se reduc cu 25 %. Nu salariile, veniturile! Pana la 25 decembrie pot sa-si analizeze fiecare salariat in parte. Mai ales ca foarte multi apar la televizor si vorbesc de coruptie, uitand, domnii lideri sindicali, ca ei sunt cei care administreaza banii in institutii, nu ministrii, ci salariatii lor!"

- "Nu exista nimic care sa vizeze sectorul privat. Tot ce am spus este legat de domeniul bugetar."

Presedintele Traian Basescu a avut astazi, la Cotroceni, o intalnire cu liderii coalitiei guvernamentale, cu care a discutat despre situatia economica si solutiile in contextul crizei, inclusiv majorarea TVA.

La aceasta intalnire de la Cotroceni au participat premierul Emil Boc, liderul UDMR Marko Bela, liderul grupului parlamentarilor independenti, Gabriel Oprea, precum si cel al grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

Masurile anuntate de Basescu trebuie aplicate de Guvern in 24 de zile

Cei din mediul privat rasufla usurati, bugetarii isi plang de mila

Vezi cum au reactionat liderii politici la anuntul presedintelui Basescu


 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
PSD va depune motiunea de cenzura: Romania, un fleac, au ciuruit-o!
PSD va depune motiunea de cenzura: Romania, un fleac, au ciuruit-o!

Asa se numeste motiunea de cenzura elaborata de PSD: Romania, un fleac, au ciuruit-o! Documentul va fi depus in Parlament in data de 17 mai si va viza situatia dezastruoasa a economiei romanesti.

Utilizatorii stirileprotv.ro:Platim taxe si nu ni se da nimic!Doar coruptie
Utilizatorii stirileprotv.ro:Platim taxe si nu ni se da nimic!Doar coruptie

Comentariile postate pe stirileprotv.ro arata nemultumirea romanilor fata de situatia economica a tarii. Vestile alarmante venite dinspre guvernanti, conform carora vor creste taxele si impozitele, au starnit indignarea oamenilor. Iata cateva reactii!

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.