Ancheta! Romanii sunt mai inalti si mai vanjosi ca acum 30 de ani

06-03-2010 00:00


Romanii de astazi, barbati si femei deopotriva, sunt mai inalti cu 6 centimetri si mult mai solizi decat in urma cu trei decenii. Masurile la haine s-au schimbat si ele.
 

 

Asta arata prima ancheta antropometrica facuta in Romania in ultimii 30 de ani, al carei scop principal este stabilirea noilor masuri folosite in industria textila.

Dupa ce rezultatele vor fi transpuse in tiparele folosite in fabrici, vom gasi mai usor hainele potrivite in magazine.

Barbati si femei au fost scanati printr-o tehnologie de ultima ora, spre binele industriei textile si, in cele din urma, al cumparatorului. Prin aceeasi scanare au trecut alti 4.000 de romani din cinci orase din toate zonele tarii, in cadrul unei anchete antropometrice.

Rezultatele arata ca inaltimea medie a barbatilor a crescut cu 6 centimetri, la 1 metru si 73 de centimetri. A crescut si perimetrul bustului, cu 4 centimetri in cazul celor mai subtirei, si cu 12 centimetri in cazul celor mai solizi. Interesant este ca talia celor mai zvelti barbati a ramas neschimbata, in timp ce la cei mai rotofei a crescut cu 8 centimetri.


La femei, inaltimea medie a crescut la un metru si 64 de centimetri, iar bustul a castigat intre 4 centimetri, in cazul celor mai slabute, si 8 centimetri in cazul celor mai solide. Cealalta dimensiune principala la femei este perimetrul soldului, care s-a marit cu 3-4 centimetri.

Pe baza acestor date, institutul specializat a pregatit noi standarde pentru industria textila.

Specialistii vor sa inceapa un studiu similar si pentru copii.

Tags: moda, studii,

VIDEO PROTVPLUS.RO