Usturoiul românesc, învins în piețe de cel din China. Programul care îl poate salva

05-03-2019 19:00


După modelul programului „roșia", şi legumicultorii care cultivă usturoi vor primi subvenţii în 2019, iar înscrierile au început din această lună.

Cei interesaţi vor încasa câte o mie de euro pentru fiecare hectar lucrat, numai că puţini îndeplinesc condiţiile cerute. Programul se va derula pe o perioadă de trei ani.

Comuna Fălcoiu, din judeţul Olt, este vestită pentru usturoiul de soi care se cultivă aici. Peste 100 de fermieri trăiesc din această îndeletnicire.

Potrivit programului care îi va subvenţiona, suprafaţa minimă de usturoi pe care trebuie să o aibă este de 3.000 de metri pătraţi, iar cantitatea minimă vândută cu acte trebuie să fie de 5.000 kilograme la hectar.

În banii de la stat nu intră şi preţul seminţelor.

Lucian Ștefan, fermier: „1.000 de euro pe hectar. Cred că nu acoperă nici măcar sămânţa pentru cei care nu o au. Nu ştiu cu ce te alegi. Să sperăm ca domnul ministru să mai scadă totuși marja asta undeva la 10-15 arii. Nu știu câţi se vor încadra din România la 30 de arii."

Ion Anuța, director Direcţia Agricolă Olt:Pentru a obține acești bani, fermierii trebuie să justifice o valorificare de 10 kilograme pe metrul pătrat. La ora asta avem 3 fermieri înscriși în program pentru o suprafață de 1 hectar și 20 de arii."

În timp ce usturoiul românesc se vinde cu până la 20 de lei kilogramul pe piaţă, cel din alte ţări este la jumătate de preţ, însă mult mai prost calitativ. Importurile sunt dominate de usturoiul din China.

Sorin Borșa, fermier: „20 de lei usturoiul românesc și ăsta străinul e 4 lei kilogramul. Vă dați seama că noi nu putem face faţă lor. Usturoiul de Fălcoiu se cunoaște și ca aspect și nu e iute faţă de cel de străin. Străinul dă cu o soluție pe el ca să nu încolțească și e amar. Toată lumea se vaită de usturoiul străin."

Fermierii susţin că preţul usturoiului românesc nu va fi influenţat anul acesta de subvenţie. De la producători, firul verde pleacă cu 20 de bani, iar un kilogram se vinde cu 4 - 5 lei. În piaţa, însă, preţurile aproape se dublează din cauza intermediarilor.

Şi în judeţul Buzău, comuna Râmnicelu, este vestită pentru usturoiul care se face în zonă. Aici, suprafeţele cultivate sunt mai mari.

Vedeți imagini cu culturile fermierilor în galeria foto.

Valentin Jecu, fermier: „Este un pas înainte făcut pentru usturoiul românesc. Acest soi autohton pentru care ne luptăm să-l aducem în prim-plan e un mod de a putea diferenţia usturoiul din import faţă de usturoiul produs în România."

În ultimii nouă ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20 la sută la producţia de usturoi, în timp ce importurile au crescut semnificativ. Acum doi ani, deficitul de usturoi de pe piaţa internă a fost de peste 14.000 de tone, acesta fiind acoperit, în principal, cu usturoi din China.

Silvia Hicea, consilier Direcţia Agricolă Cluj: „Usturoiul este, practic, dintr-un program, mai amplu gândit pentru anumite produse care sunt deficitare, respectiv la care necesarul din consum intern se asigură în mare parte din alte părţi din UE sau terţe state. Aşa cum este programul tomate româneşti."

În România, consumul anual de usturoi pe cap de locuitor este de 2,2 kilograme.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO