300 de romani, autorii celei mai mari fraude cu certificate de handicap. Avantajele falsilor bolnavi

Dată publicare: 10-11-2011 18:45
Dată actualizare: 25-10-2012 06:34


Joc video cu protagonisti cu handicap, lansat in Europa

Tupeul si hotia au facut casa buna la Sibiu. 300 de oameni pot fi considerati autorii celei mai mari fraude cu certificate de handicap din Romania.

Majoritatea sunt doctori, functionari publici sau au afaceri in oras. Si totusi, din 2005 si pana in 2010, acestia au furat din bugetul statului cate un milion de euro.

Cu suferinte inchipuite, ei s-au bucurat de bani si de o serie de facilitati. Nici macar presedintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu n-a stat departe de borcanul cu miere. Totul in detrimentrul unor sarmani, care chiar au probleme grave de sanatate.

Multi dintre cei 283 de cetateni, care s-au dat drept persoane cu handicap, au invocat boli respiratorii sau psihice. Practic, unii aveau astm bronsic, ceilalti retard mintal.

Nostim este ca mare parte au chiar gradul 2 de handicap, adica accentuat, dar sunt in acelasi timp persoane care au detinut sau detin functii publice.

De pilda, fostul director general al Directiei de Munca din Sibiu, Aurel Badiu.

Lista continua cu doi membri ai consiliului judetean, Maria si Ioan Anghelina. Urmeaza fostul director general al Casei de Pensii, Maria Borza, si salariati ai Directiei de Asistenta Sociala, inclusiv cu functii de conducere. La fel si directorul unei firme de asigurari.

Nu putea sa lipseasca fostul presedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu. Cu atatea boli in jurul lor, chiar si medicii au probleme de sanatate.

De exemplu, sotii Iuga, ambii doctori de familie, sunt suspectati ca au obtinut certificatele in mod fraudulos. Si totusi ce interese au toti acesti oameni sa se laude cu un certificat pentru persoanele cu handicap. Conform legii, pe langa indemnizatia lunara de 200-300 de lei, au o serie de facilitati: scutire de la plata impozitului pe cladire si teren si scutire de la plata impozitului pe venituri salariale. Apoi persoanele cu handicap pot lua credit, dar statul suporta dobanda. La asta se adauga scutire de la taxa de drum, dar si transport gratuit sau bilete in statiunile balneare.

Din calculele autoritatilor a reiesit o suma de aproximativ un milion de euro pe an platita necuvenit numai in Sibiu.

Aceste certificate spun cei de la Directia Protectiei Sociale Sibiu au fost obtinute prin mai multe filiere. Comisia superioara de evaluare a dispus anularea calitatii de persoana cu handicap in cazul celor care nu s-au incadrat ori suspendarea in cazul celor care nu s-au prezentat la reevaluare.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO