Inaripatele, pericolul numarul unu pe aeroporturile din Romania!

22-04-2009 00:00


Avem alerta pe toate aeroporturile din Romania. Se intorc pasarile calatoare. Chiar daca pare o gluma pentru neavizati, problema este una cu adevarat serioasa.

In fiecare primavara, incidentele cu pasari lovite de aeronave sau aspirate in motor se transforma in pagube de sute de mii de euro.

Cele mai mari probleme se pun la decolare si la aterizare, cand avionul este foarte aproape de pamant. Nu doar Baneasa, ci toate aeroporturile sunt obligate sa ia masuri pentru a le combate.
Roberto Cuman, comandant aeronava
In timpul zilei, pe Aeroportul Baneasa pare sa functioneze un poligon de tir. Din minut in minut se aude cate o bubuitura. Patru tunuri alimentate pe baza de propan actioneaza la interval de cateva minute. Pasarile sunt speriate, dar se intorc.

Desi o pasare nu are mai mult de doua sau trei kilograme, iar avioanele depasesc, in mod obisnuit, 30 de tone, coliziunile implica avarii spectaculoase. Cel mai recent, un incident la Iasi unde o barza a distrus botul unei aeronave Tarom.

Specialistii sustin ca din pacate nu s-a gasit solutia perfecta, pentru a scapa de berze, cocori, ciori sau pescarusi.

Iar daca pilotii sunt deranjati de problema pasarilor, pasarile ne considera pe noi oaspeti nepoftiti. Cum in zona de nord s-a construit foarte mult, cuibarele au cazut sub lama buldozerelor. Si nimeni nu isi pune intrebarea unde se vor duce pasarile, daca le scoatem si de pe aeroport.

VIDEO PROTVPLUS.RO