Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania

Ultimul update: Miercuri 16 Ianuarie 2019 22:15
Data publicarii: Miercuri 16 Ianuarie 2019 21:17
Categorie: Internaţional
copil blocat put

Soarta lui Julen, un băiat în vârstă de doi ani, ţinea miercuri Spania cu sufletul la gură, în timp ce salvatorii încearcă prin toate mijloacele să găsească acest copil blocat de trei zile într-un puţ foarte strâmt şi adânc, relatează AFP, conform news.ro

Autorităţile au identificat copilul cu ajutorul unor fire de păr găsite în acest puţ, cu diametrul de 25 de centimetri şi aproximativ 100 de metri adâncime.

Am găsit un pic de păr, iar teste ADN realizate de Garda Civilă certifică faptul că aparţin copilului”, a declarat la Cadena SER prefectul Analuziei Alfonso Rodriguez Gomez.

Aceste fire de păr sunt primele probe care arată că Julen se află în puţ. Până acum, singurul indiciu era o pungă de dulciuri găsită în puţ.

Potrivit familiei sale, el se juca duminică pe un teren, la Totalan, un sat situat în apropiere de Malaga, în sudul ţării, în timp ce părinţii săi luau masa în apropiere, atunci când a căzut în acest puţ nesemnalat.

Autorităţile nu au, până în prezent, vreo probă cu privire la faptul că băiatul este în viaţă. ”Există o speranţă de viaţă, dar ea scade cu fiecare minut care trece”, a subliniat marţi Miguel Angel Escaño, primarul Totalan.

Părinţii copilului se simt ”morţi, dar cu speranţa să aibă un înger care să ne ajute să-l scoatem în viaţă”, a declarat pentru presă tatăl său, José.

”Am putea spune că asta durează de luni”, a spus el foarte emoţionat.

O echipă de psihologi îi asistă pe părinţi, care ”sunt zdrobiţi”, declara luni la postul public de radio RNE Elena Trigo, o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă din Andaluzia.

Este o operaţiune fără precedent în Spania, prin dificultatea sa, potrivit autorităţilor.

Julen ar putea fi blocat sub un strat de pietre, la 71 de metri adâncime, pe care salvatori au încercat să le evacueze printr-un procedeu de aspirare, a declarat pentru presă Angel Vidal, un inginer implicat în operaţiune.

În vederea găsirii copilului, autorităţile au decis să sape două tuneluri, unul paralel cu puţul, iar altul oblic, prin munte, pentru a încerca să ajungă la locul în care s-ar putea afla Julen.

Puţul - săpat cu scopul de a găsi apă şi abandonat ulterior - este necesar să fie protejat cu ajutorul unui tub, înaintea începerii forării galeriei verticale.

”Lucrăm cu o topografie (...) foarte complexă”, a declarat Angel Vidal, fără să estimeze durata lucrărilor, pentru a ”nu da speranţe false”.

Între cele nouă întreprinderi care participă la căutări se află Stockholm Precision Tools AB, o companie suedeză care a contribuit în 2010 la salvarea celor 33 de mineri chilieni, blocaţi timp de 69 de zile sub pământ.

Salvatorii au încercat deja să introducă camere în puţ, în căutarea unor semne de viaţă ale lui Julen, însă fără succes.

Aproximativ 60 de întreprinderi şi-au oferit seriviciile autorităţilor, iar un consiliu condus de ingineri este însărcinat să stabilească care tehnologii sunt cele mai utile, a precizat Jesus Esteban, şeful Găzii Civileîn provincia Malaga.

 

 

copil blocat put Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Un copil de 2 ani a căzut cu tot cu „scoică” dintr-o mașină în mers
Un copil de 2 ani a căzut cu tot cu „scoică” dintr-o mașină în mers
Copil de 2 ani căzut într-un puț adânc. Pompierii încearcă de 2 zile să-l găsească
Copil de 2 ani căzut într-un puț adânc. Pompierii încearcă de 2 zile să-l găsească
VIDEO PROTVPLUS.RO
Alexander Adamescu
Fost spion britanic angajat să obțină informații sensibile din Guvernul României pentru Adamescu
Furie în UK după ce un steag uriaș al Rusiei a apărut pe catedrala din Salisbury
Cartier din Paris, evacuat. Ce s-a descoperit între blocuri
Reportaj The Independent: Suferințele secrete ale copiilor lui Ceaușescu
UE sancţionează opt ruşi pentru incidentele în Marea Azov
Atenționare de călătorie MAE. Ameninţări teroriste într-o țară din apropierea României
putin si merkel
Reacția Moscovei după ce Merkel a numit Rusia un inamic al Europei
Poliţistă din România, moarte fulgerătoare în Germania. Ce s-a întâmplat cu Cristina
Momentul în care o clădire s-a prăbușit în Sankt Petersburg. VIDEO
Anchetă CNN. Cum încearcă Rusia să-i influenţeze pe tinerii americani pe Facebook
Peste 41.000 de ”veste galbene” în stradă, în Franța. Al 14-lea weekend de proteste
Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat la Barcelona contra procesului intentat liderilor catalani