Director de fabrică, torturat și incendiat în Pakistan, după ce ar fi rupt afișe cu citate din Coran

pakistan, director, blasfemie
Getty

Mai multe persoane din Pakistan au torturat, ucis și apoi au dat foc unui bărbat din Sri Lanka, acuzat de blasfemie din cauza unor afișe pe care le-ar fi dat jos, potrivit The Guardian.

Priyantha Diyawadana, un cetățean srilankez care lucra ca director general al unei fabrici a companiei de inginerie industrială Rajco Industries din Sialkot, Punjab, a fost atacat vineri de o mulțime violentă.

În videoclipuri îngrozitoare distribuite pe rețelele de socializare, Diyawadana poate fi văzut cum este aruncat pe podea, unde sute de persoane au început să-i rupă hainele, bătându-l violent. A fost torturat până la moarte, iar apoi corpul său a fost ars. Zeci de persoane din mulțime și-au făcut, ulterior, selfie-uri cu cadavrul său.

Cum a început tragicul episod

Incidentul a început atunci când au apărut zvonuri că Diyawadana, care era manager al fabricii de șapte ani, a dat jos un afiș care conținea cuvinte din Coran. Dimineața, mai mulți oameni au început să se adune la porțile fabricii, iar la începutul după-amiezii au intrat în fabrică și l-au capturat pe Diyawadana.

Comisarul adjunct al poliției, Mohammed Murtaza, a declarat: "Din cauza renovării clădirii fabricii, unele postere au fost date jos de pe perete. Este posibil să fi profanat posterele care poartă numele Profetului Mahomed. Poate că managerul a fost linșat din această cauză".

Citește și
gay
Un cuplu gay a fost biciuit în Indonezia. Fiecare a primit 80 de lovituri de baston
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a adăugat: "Din păcate, nu pot afirma sau nega nimic în acest moment. Alibiul folosit pentru crimă este blasfemia, dar cauza crimei pare să fie personală și țintită. Cazul este în curs de investigare."

Pakistanul, legi draconice împotriva blasfemiei

Murtaza a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost arestate și că este posibil să fie arestate și mai multe persoane pe măsură ce poliția examinează imaginile de la fața locului. Amnesty International a declarat că este "profund alarmată de linșarea și uciderea îngrijorătoare a unui director de fabrică din Sri Lanka în Sialkot, din cauza unei acuzații de blasfemie".

Pakistanul, un stat islamic, are legi draconice împotriva blasfemiei, care prevăd pedeapsa cu moartea. Legile sunt adesea folosite împotriva minorităților religioase, iar cei acuzați sunt uneori linșați înainte de a fi dovediți vinovați în instanță. Cultura fricii din jurul cazurilor de blasfemie face ca judecătorii să se teamă prea mult pentru a găsi acuzații altfel decât vinovați.

Unul dintre cele mai infame cazuri de blasfemie din Pakistan este cel al femeii creștine Asia Bibi, care a fost condamnată la moarte în 2010 după ce a fost acuzată de blasfemie de către colegii săi de muncă. Aproape un deceniu mai târziu, ea a fost achitată în urma unei puternice presiuni internaționale.

Prim-ministrul pakistanez, Imran Khan, a condamnat violențele din Sialkot. "Atacul oribil al justițiarilor asupra fabricii din Sialkot și uciderea unui manager din Sri Lanka este o zi de rușine pentru Pakistan. Supraveghez investigațiile și să nu existe nicio greșeală, toți cei responsabili vor fi pedepsiți cu toată severitatea legii. Arestările sunt în curs de desfășurare", a scris el pe Twitter.

Grupul islamic TLP, acuzat

Însă unii critici au făcut legătura între acest incident și recenta schimbare de direcție a guvernului Khan în politica sa față de grupul islamic dur din Pakistan, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP).

TLP a fost interzis de guvernul Khan și declarat organizație militantă. Cu toate acestea, după ce adepții TLP au declanșat un val de proteste mortale în Lahore în octombrie, ucigând cel puțin șase ofițeri de poliție, guvernul a fost de acord să ridice interdicția asupra organizației. Într-una dintre înregistrările video de la scena din Sialkot, doi dintre instigatorii violențelor fac referire la sloganurile TLP pentru a-și justifica acțiunile împotriva Diyawadana.

Mulți se tem că incidentele de violență legate de presupuse cazuri de blasfemie și de linșaj colectiv se intensifică ca urmare a acestui fapt. Săptămâna trecută, o secție de poliție din provincia Khyber Pakhtunkhwa a fost incendiată, iar vehiculele de poliție au fost incendiate după ce ofițerii au refuzat să predea mulțimii o persoană acuzată de blasfemie.

Hussain Haqqani, cercetător la Institutul Hudson și fost ambasador în SUA, a declarat că Pakistanul a îngăduit și a dat putere islamiștilor extremiști timp de ani de zile. "Aparatul de stat îi sprijină pe cei care comit acte de violență în numele religiei în loc să protejeze victimele. Doar recent, guvernul a încheiat un acord cu TLP, care a fost responsabil pentru uciderea polițiștilor în timpul protestelor violente", a spus el.

El a adăugat: "Ascensiunea TLP a normalizat crimele din cauza acuzațiilor de blasfemie. Ceea ce odată erau incidente întâmplătoare a devenit acum o epidemie".

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ce presupune Sharia, legea pe care o vor impune talibanii în Afganistan
Ce presupune Sharia, legea pe care o vor impune talibanii în Afganistan

Talibanii au declarat că vor impune în Afganistan legea Sharia, o interpretare strictă a sistemului juridic al Islamului. Pedepsele care pot fi aplicate sunt extrem de dure.

Un cuplu gay a fost biciuit în Indonezia. Fiecare a primit 80 de lovituri de baston
Un cuplu gay a fost biciuit în Indonezia. Fiecare a primit 80 de lovituri de baston

Un cuplu gay a fost biciuit joi în Aceh, singura provincie indoneziană care aplică Sharia, au declarat joi autorităţile, potrivit AFP.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.