38 de oameni s-au inecat in acest sezon pe litoral. Turist: "Cheltuiesc 20 de milioane sa stau in apa pana la glezne?!"

Ultima actualizare: 28-08-2016 06:58

Avertisment pentru cei care afla joi pe litoral. Atentie! Este cod rosu pe toate plajele, iar scaldatul este strict interzis. 38 de oameni s-au inecat in acest sezon pe litoralul nostru, dar acest bilant nu a fost un avertisment suficient de puternic.

Salvamarii anunta ca din cauza curentilor puternici riscul de inec este urias chiar si pentru inotatorii experimentati.

La prima ora salvamarii din Mamaia au intrat in alerta. In loc sa inteleaga totusi ca isi risca viata, zeci de turisti incercau sa faca tot posibilul pentru a intra in cele mai mari valuri.

Daca erau atentionati ca se duc prea mult in larg, multi pareau extrem de nervosi.

Reporter: "Am vazut ca ati avut curaj sa va avantati, desi este steag rosu..."
Turist: "Stiu sa inot asa bine ca o broasca testoasa si m-am gandit sa vad cum este marea. E prima data cand vin pe anul asta si trebuia incercata."

Batran: "Ma duc in apa."
Reporter: "Pe riscul dumneavoastra?"
Batran: "Pe riscul meu."
Reporter: "Stiti ca au murit foarte multi oameni anul acesta."
Batran: "Ce fac, fac pe riscul meu."
Reporter: "Sunt curenti puternici, valuri mari."
Batran: "Eu n-am voie, daca vreau sa ma omor ma duc in alta parte sau cum sa fac?"

Turist: "Salvamarii astia prea abuzeaza, dom’le. Pai stau pana la glezne si am venit sa cheltuiesc 20 de milioane sa stau pana la glezne in apa."

Marian Nedelcu salvamar: "Spun ca traim pe bugetul lor si alte chestii. Nu vreau sa-i scapam! Daca ii scapam sigur mor pentru ca-i marea foarte agitata si foarte periculoasa."

La Neptun si Mangalia, unele dintre cele mai periculoase zone de pe litoralul romanesc, unde si-au pierdut viata multi oameni nu exista, din pacate, geamanduri de semnalizare.

Aceste balize au rolul de a indica zona de siguranta pentru scaldat. Ele trebuie montate de Serviciul Salvamar Mangalia si cel din Neptun, o societate privata ce ar fi trebuit supravegheta de Primaria din Mangalia pentru a-si indeplini obligatiile.

Reporter: "Daca ati intra in apa v-ati da seama cam pana unde puteti in siguranta?"
Turist: "Nu... pe valurile acestea, te insala. Balize nu exista, nu este nici salvamar asa ca… asta e."

Turist: "Acum trei zile ne-am vazut moartea cu ochii, pe copil si pe sotie i-a luat valul. Eram la apa pana-n brau. Balizele sunt putine, avertismentele… nu se tin cont, oamenii foarte incapatanati."

Salvamarii spun ca abia vineri se va linisti vantul, insa mare atentie: se anunta hula si curenti puternici care va duc in larg.

Furtuna din larg se va resimti pe intreg litoralul. Inca de dimineata s-a adeverit avertismentul salvamarilor.

Furtuna este de gradul patru ceea ce presupune formarea de curenti puternici si valuri mari, periculoase pentru turisti. Tocmai de aceea salvamarii ii anunta pe turisti ca nu au voie sa intre in mare. Pe unele plaje din Nordul si Sudul litoralului a fost arborat inca de dimineata steagul rosu.

Pana la aceasta ora nu au fost semnalate incidente, insa in aceasta saptamana, patru persoane au murit dupa ce au ignorat avertismentele salvamarilor si au intrat in apa in ciuda valurilor puternice.

Turistii sunt sfatuiti sa urmareasca steagurile care semnalizeaza pericolul si sa anunte salvamarii daca vad in apa pe cineva care are nevoie de ajutor.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO