Test revoluționar. Cancerul ar putea fi depistat în aerul expirat de un om
Cancerul ar putea fi identificat în aerul expirat de un om. Este ceea ce cred specialiştii britanici, care au început să şi testeze un aparat special.
Dacă se va dovedi eficient, testul ar putea fi efectuat şi la medicul de familie. Este mai rapid şi mai puţin invaziv decât multe dintre metodele de diagnosticare actuale.
Din cauza unei afecţiuni cauzate de refluxul gastro-esofagian, Rebecca este predispusă la cancer. Aşa că o dată la doi ani trebuie să facă o endoscopie, procedeu invaziv şi deloc plăcut. De data aceasta, încearcă şi altă metodă de diagnosticare: va respira normal timp de zece minute purtând o mască specială.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rebecca Fitzgerald, profesor la Universitatea Cambridge: "Pentru prima oară, substanţele chimice eliminate prin respiraţie pot fi colectate în aceste tuburi şi stabilizate imediat. Aşadar e foarte simplu, respiri în această mască la cabinetul medicului de familie, apoi el desprinde tuburile, le pune dopuri, le trimite la laborator şi ai rezultatul."
Testul funcţionează analizând compuşii organici volatili, rezultaţi în urma proceselor metabolice din organism, şi identificând biomarkerii anumitor boli. Studiul clinic desfăşurat la un spital din Cambridge include deocamdată pacienţi suspecţi de cancer de esofag şi de stomac, dar urmează a fi extins pentru a diagnostica şi cancerul de prostată, rinichi, vezică, ficat sau pancreas.
Pacient: "Ar fi grozav, fiindcă după 15 minute eşti acasă, fără sedare, spray-uri sau alte griji."
Jumătate dintre bolnavii de cancer din Marea Britanie sunt diagnosticaţi în stadii avansate. Dacă se va dovedi eficient, acest nou test ar putea deveni unul de rutină, ajutând la diagnosticarea precoce, când boala este mai uşor de tratat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!