Surse: Nicolae Banicioiu STIA de neregulile la dezinfectantii Hexi Pharma."Eu nu pot sa spun daca am primit sau nu informari"

Ultima actualizare: 25-06-2016 07:24
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

 Fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu a primit cel putin o informare de la SRI despre nereguli la dezinfectantii Hexi Pharma, in aprilie 2015 fiind trimise de la SRI date referitoare la infectiile nosocomiale, potrivit unor surse.

 Fostul ministru al Sanatatii a declarat, pentru News.ro, ca nu poate spune daca a primit sau nu informari de la SRI, pentru ca nu este legal, dar stie ca atunci cand a primit o informatie despre nereguli in spitale, de la oricine, a dispus sa fie facute controale.

Informarea de la SRI cuprindea informatii despre neregulile gasite la dezinfectanti de la Hexi Pharma care se foloseau atunci in Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, au precizat sursele citate.

Sursele medicale au aratat ca Nicolae Banicioiu a trimis, in februarie 2015, Corpul de control la spitalul din Cluj-Napoca, dar ca atunci nu s-ar fi luat nicio masura.

Contactat de News.ro, fostul ministru Nicolae Banicioiu a spus ca nu poate sa confirme sau sa infirme daca a primit informari de la SRI, dar poate sa spuna ca atunci cand primea informatii despre nereguli in spitale, dispunea sa fie facute controale.

Banicioiu a precizat ca, in perioada in care a fost ministru al Sanatatii, au fost doua controale nationale, inclusiv in cazul dezinfectantilor folositi, iar in unele cazuri au fost retrase substante dezinfectante, dar nu poate sa spuna de la ce firma erau.

“Eu nu pot sa spun daca am primit sau nu informari de la SRI pentru ca nu este legal. Acum nu mai am acces la arhiva si la actele din Ministerul Sanatatii, dar ce pot sa va spun este ca, in momentul in care primeam orice fel de informatie, de oriunde, am dispus controale in spitale. Au fost doua controale mari, nationale, inclusiv pe dezinfectanti. Am retras loturi de dezinfectanti. Nu stiu daca erau sau nu Hexi Pharma pentru ca nu exista doar aceasta firma pe piata. Mai sunt si alte firme”, a declarat Nicolae Banicioiu, pentru News.ro.

Comisia SRI anunta, in 25 mai, ca la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, “un caz de securitate nationala”.

”Problematica infectiilor nosocomiale a retinut atentia Serviciului Roman de Informatii in contextul investigarii unor deficiente sistemice in domeniul sanatatii care favorizau, alaturi de alte consecinte negative, si riscul producerii de astfel de infectii intraspitalicesti”, potrivit sursei citate.

In activitatile de investigare a amenitarilor pe care le reprezinta infectiile nosocomiale, SRI a obtinut si valorificat ”un numar semnificativ de date si informatii”, inclusiv cu privire la ”activitati ilicite ale mai multor persoane fizice si entitati comerciale, printre care si firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia”, mai arata Comisia SRI.

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu declara atunci ca, in 2013, a dispus un control amplu, la nivel national, privind curatenia din spitale, ca si cauza a infectiilor intraspitalicesti, dupa un control care nu a avut rezultate concludente, el precizand ca a demisionat ulterior din functie, iar urmatorul ministru, Nicolae Banicioiu, nu a continuat acest demers.

Nicolaescu a precizat ca nu isi aminteste sa fi primit, cel putin in mandatul de ministru al Sanatatii din 2013, informari referitoare la o anume firma producatoare de dezinfectanti.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a stiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme si despre licitatiile trucate in favoarea liderului modial Anios, au scris, la inceputul lunii mai, jurnalistii de la Gazeta Sporturilor, citand un medic epidemiolog care vrea sa isi pastreze anonimatul si care sustine ca, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti folositi in spitale si despre “cum se multiplica bacteriile”.

Medicul sustine ca a informat SRI si despre problemele dezinfectantilor de la Hexi Pharma, in 2015: “Aflasem de la un laborator din Germania, nemtii sunt probabil campionii controlului pe dezinfectati, ca Thor nu a trecut testele acolo, desi in Romania a avut rezultate bune declarate. (…) Le-am spus celor de la SRI, care au zis ca daca laboratorul nu e acreditat n-au ce sa faca”.

Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, declara, pentru GSP, ca SRI a informat decidentii legali despre problema infectiilor nosocomiale si despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti utilizati in spitale din tara.

Marincea preciza ca printre beneficiarii legali ai informarilor SRI pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, primul-ministru, presedintele Romaniei.

“Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare potrivit atributiilor lui, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. in ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti”, mai declara Marincea pentru GSP.

Jurnalistii GSP au mai scris, citand o sursa a ziarului, ca toti ultimii sase ministri ai Sanatatii au primit informari de la SRI despre dezinfectanti si infectiile nosocomiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO