Statul roman, obligat de instanta sa plateasca pentru dreptul la viata. Cum isi recupereaza bolnavii banii dati pe tratamente

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15

Cat valoreaza viata unui om? Din pacate, pentru statul roman, doar cateva mii de euro. Revoltati de aceasta situatie, 120 de bolnavi, in special de cancer, au luptat in instanta pentru dreptul la o viata decenta si au castigat.

In cazul lor, a fost singura modalitate sa beneficieze de tratamentul costisitor care ii tine pe linia de plutire. A fost o victorie cu gust amar pentru ca, in cazul unora, decizia magistratilor a venit mult prea tarziu.

Boala nu cruta si nu da ragaz, iar pentru un om care are cancer, fiecare minut este pretios. Si cum in cazul unora tratamentele clasice NU sunt eficiente, singura solutie lor solutie raman medicamentele de ultima generatie nedecontate de stat. Doar ca acestea pot costa chiar si 10 mii de euro pe luna. In disperare de cauza 120 de pacienti au ales calea instantei si au cistigat.

''Inainte de inceperea tratamentului aveam o metastaza de 8 cm, acum este complet disparuta in urma tratamentului”, spune un bolnav.

''Eu am cazut si intr-o depresie, numai cu gandul ca Dumnezeu stie cat o sa mai am de trait. Boala e foarte severa, nu ai nicio sansa daca nu iei medicamentul prescris.”

Aceasta femeie povesteste ca s-a luptat pentru fiica ei care are doar 30 de ani.

"A fost strigator la cer. Nu se poate asa ceva, sa fim umiliti pentru viata unui tanar. Acum e in picioare datorita tratamentului. Sa fi venit sa o vada cand mergea in coate prin casa si plangea ore in sir ca nu stiam ce sa ii fac si stateam cu comprese cu apa", povesteste ea.

O alta tanara insa traieste o drama si mai mare. A cistigat procesul si a primit medicamentul cerut doar ca nici acesta nu o ajuta.

''Problema e ca nu am acceptat tratamentul. Daca o sa fie nevoie de alt tratament sigur o sa dau in judecata, la asa preturi nu imi permit.''

Victoriile lor folosesc si altora.

"Obliga statul roman ca in termen de 90 de zile sa reactualizeze lista. Mai e si recursul dar este un pas important pentru noi", spune Cezar Irimia, de la Asociatia Pacientilor.

In ultimul an, de cand pacientii isi cauta dreptatea in instanta, din bugetul casei nationale de asigurari de sanatate, peste 800 de mii de euro au plecat pentru tratamentele acestor bolnavi.

Dureros este ca multi dintre cei care si-au cautat dreptatea in justitie s-au prapadit inainte sa afle verdictul favorabil.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO