Specialiștii avertizează: Telefoanele mobile nu trebuie ţinute lângă corp sau pat

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 16:04
Categorie: Sanatate
telefon mobil

Telefoanele mobile nu trebuie ţinute lângă corp sau pat, ne avertizează specialiștii americani.

Creşterea numărului de utilizatori de telefoane mobile în Statele Unite, în special din rândul copiilor, a determinat Departamentul de Sănătate Publică din California (California Department of Public Health - CDPH) să publice pe site-ul său un îndrumar adresat persoanelor şi familiilor care doresc să reducă expunerea la energia de frecvenţă radio emisă de acest tip de dispozitive, informează luni The Telegraph.

Deşi comunitatea ştiinţifică nu a ajuns la un consens în ceea ce priveşte riscurile asociate utilizării telefoanelor mobile, studiul sugerează că folosirea pe termen lung a acestor dispozitive ar putea afecta sănătatea oamenilor.

''Chiar dacă ştiinţa încă evoluează, există îngrijorări în rândul unora dintre profesioniştii din domeniul sănătăţii publice şi al membrilor publicului cu privire la expunerea pe termen lung şi la utilizarea intensă a energiei emise de telefoanele mobile'', a declarat directoarea CDPH, dr. Karen Smith, din cadrul Serviciului de sănătate publică din SUA, citată la 13 decembrie pe site-ul instituţiei. ''Se ştie că paşii mărunţi, cum ar fi evitarea ţinerii telefonului mobil în buzunar şi menţinerea acestuia la distanţă de pat în timpul nopţii pot reduce expunerea, atât pentru copii cât şi pentru adulţi'', a precizat aceasta.

Telefoanele mobile emit energie de frecvenţă radio, o formă a radiaţiilor electromagnetice, atunci când trimit şi primesc semnale către şi de la releele de telefonie mobilă, iar unii oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai autorităţii sanitare sunt de părere că aceste unde pot avea impact asupra sănătăţii umane.

Șpaga dată unui poliţist pentru a plasa un telefon mobil în arest

Numărul de utilizatori de telefonie mobilă din Statele Unite a crescut în ultimii ani în mod dramatic. Circa 95% dintre americani deţin un telefon mobil, iar 12% se bazează zilnic pe smartphone-uri pentru acces la internet. În plus, vârsta medie la care copiii primesc primul lor telefon este acum de 10 ani, iar majoritatea îşi ţin dispozitivele la ei sau în apropiere în cea mai mare parte a zilei şi în timp ce dorm.

''Creierele copiilor continuă să se dezvolte de-a lungul adolescenţei şi ar putea fi mult mai afectate de utilizarea telefoanelor mobile'', a declarat dr. Smith.

"Părinţii ar trebui să aibă în vedere reducerea timpului pe care copiii lor îl petrec utilizând telefoanele mobile şi să îi încurajeze să îşi oprească dispozitivele în timpul nopţii", a completat directoarea CDPH.

Noul îndrumar al CDPH cuprinde sfaturi practice atât pentru adulţi cât şi pentru copii, pe care aceştia le pot urma pentru reducerea expunerii la energie de frecvenţă radio ca urmare a utilizării telefoanelor mobile.

Printre recomandări se numără: menţinerea telefonului mobil la distanţă de corp, reducerea utilizării acestuia când semnalul este slab şi evitarea folosirii dispozitivului pentru a transmite fişiere audio sau video sau descărcarea ori încărcarea unor fişiere de dimensiuni mari.

De asemenea, este indicată păstrarea telefonului mobil cât mai departe de pat în timpul nopţii, îndepărtarea căştilor handsfree când nu se efectuează un apel şi evitarea produselor care pretind că blochează undele electromagnetice deoarece acestea pot, din contră, să crească această expunere, mai arată sursa citată.

Noile recomandări nu reprezintă o surpriză, notează Forbes, care aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat, începând din 2011, radiaţiile de la telefoanele mobile drept un ''posibil carcinogen'', recunoscând totodată că este nevoie de efectuarea unor cercetări amănunţite în acest sens. Rămâne de văzut dacă şi alte state americane vor publica la rândul lor astfel de linii directoare, precizează Forbes.

telefon mobil Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cântărețul Ed Sheeran sărbătoreşte doi ani de când a renunţat la telefonul mobil

Cântărețul Ed Sheeran sărbătoreşte doi ani de când a renunţat la telefonul mobil

Șpaga dată unui poliţist pentru a plasa un telefon mobil în arest

Șpaga dată unui poliţist pentru a plasa un telefon mobil în arest

iLikeIT. Topul celor mai utile aplicatii pe care trebuie sa le aveti instalate pe telefon cand plecati in vacanta

iLikeIT. Topul celor mai utile aplicatii pe care trebuie sa le aveti instalate pe telefon cand plecati in vacanta

proteste Sănătate

350 de manageri de spitale, la coadă, la Guvern. Nicio concluzie despre salarii, după 4 ore de discuții

CNAS a făcut planul pentru a stopa furtul din serviciul de îngrijiri la domiciliu

Proteste în Sănătate. Noile salarii împart angajații din spitale în 2 tabere

Ministerul Sănătății vrea o lege a vaccinării: ”Intenționăm să demarăm campanii!”

50 de oameni, înțepați de căpușe. Ce trebuie să faceți dacă sunteți mușcați

O nouă zi, un nou protest în Sănătate. Unele salarii au scăzut cu 1.000 de lei

mihai burnei, chirurg, despagubiri

Spitalul Marie Curie, o nouă victimă a chirurgului Burnei. Despăgubiri uriașe în cazul său

Un medic din Vrancea şi-a împărţit salariul cu infirmierele. ”Statul a luat de la necăjiți”

Cum puteți intra în posesia unui nou card de sănătate, dacă expiră

Sindicaliștii din Sănătate au anunțat grevă generală pe 11 mai. Apelul către guvernanți

Primele carduri de sănătate expiră anul acesta. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România